Hrana i piće

Ove namirnice povećavaju rizik od demencije: Mogu imati negativan utjecaj na vaše zdravlje

Svakodnevna konzumacija pojedinih namirnica može povećati rizik od razvoja demencije, što može imati negativan utjecaj na vaše zdravlje, posebno u kasnijim godinama života.

Crveno meso - Fokus.ba

Među njima izdvaja se redovno konzumiranje crvenog mesa koje može ubrzati kognitivno propadanje i povećati rizik od demencije. Prerađeno crveno meso često je posoljeno, dimljeno, sušeno ili hemijski tretirano kako bi im se produžio rok trajanja.

Također, zasićene masti u crvenom mesu mogu povećati rizik od dijabetesa tipa 2 i bolesti srca što je povezano s lošijim zdravljem mozga.

Rizik od kognitivnog propadanja i demencije može se smanjiti prelaskom na zdravije alternative, poput zamjene crvenog mesa orašastim plodovima, ribom ili peradi što može poboljšati opće zdravlje mozga.

Ukoliko često konzumirate prerađeno crveno meso korisno je da razmislite o zamjeni za zdravije opcije. Orašasti plodovi, riba i perad zdravi su za kompletno tijelo, a male promjene u ishrani mogu vam pomoći da uživate u kvalitetnijem životu kasnije, prenosi Klix.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh