Visok krvni pritisak je stanje koje pogađa sve više ljudi širom svijeta, a razmjera i razvoj ovog oboljenja podstiče nas da što prije u svoj život uvedemo određene mjere prevencije, piše “Lovesensa“.
Često konzumiranje nezdrave hrane i manjak fizičke aktivnosti najviše utiču na povećanje krvnog pritiska, a takvo stanje negativno se odražava na zdravlje krvnih sudova i vitalne organe.
Promjena načina ishrane, naročito izbacivanje soli iz svakodnevnog jelovnika pomaže da se zaštitimo od hipertenzije, ali stručnjaci ističu jednu namirnicu kao odličan izbor za doručak ukoliko imate povišen pritisak.
Jaja zbog količine proteina koja sadrže predstavljaju odličan obrok za osobe koje pate od hipertenzije. Jedno veće jaje sadrži više od 6 g proteina, a svakodnevni unos proteina utiče na smanjenje pritiska.
Preporučuje se da pojedete nekoliko jaja svake sedmice, jer je dokazano da se konzumiranjem ove namirnice umanjuje rizik od povećanog pritiska za 11 do 21 posto.
Jaja sadrže hranljive materije poput proteina, riboflavina (vitamin B), fosfora i selena. Takođe, pored pritiska, jaja regulišu i nivo holesterola u krvi, smanjuju rizik od srčanih oboljenja i infrakta.
Ukoliko ste na dijeti, jaja su takođe odličan izbor, jer proteini čine da se duže osjećamo siti.
Ako patite od visokog krvnog pritiska, konzumirajte jaja bez soli.