Kiseli krastavci sadrže veliku količinu vode, proteine, vrlo malo masnoće te prehrambena vlakna.
Osim toga, bogat su izvor minerala među kojima su i kalij, natrij i fosfor.
Sadrže i vitamine poput vitamina C, A, B-6, B-12, riboflavin, niacin i tiamin.
Snažan su antioksidans – štite tijelo od slobodnih radikala, nestabilnih kemikalija koje oštećuju stanice u našem organizmu.
Izvrstan su probiotik – balansiraju probavu i ubrzavaju stvaranje dobrih bakterija koje su ključan dio naše zdrave probave.
Čuvaju jetru – osim što poboljšavaju probavu, kiseli krastavci štite i jetru i pomažu joj da filtriraju toksine iz organizma.
Sprječavaju nastanak čira na želucu – čir je unutrašnja rana na želucu, odnosno oštećenje membrane uzrokovano kiselinama.
Kiseli krastavci štite želudac i sprečavaju nastajanje čireva.
Pomažu kod dijabetesa.
Istraživanje je pokazalo kako kiseli krastavci stabiliziraju količinu hemoglobina – proteina u crvenim krvnim stanicama koje prenose kisik,prenosi Atma
Kiselost krastavaca pomaže u kontroli dijabetesa.