Hrana i piće

Ide uz tople somune: Od prvog iftara na trpezama je neizostavna topa

Nakon što post prekinu hurmom i vodom, vjernici u Bosni i Hercegovini imaju običaj iftariti topu.

Topa - aura.ba

Ovo kalorično jelo preporučuje se i za sehur, jer se pravi od jaja, a koja vjernicima mogu pomoći da lakše isposte naredni dan i da manje ogladne,piše “Radiosarajevo“.

Svi poznaju nekoliko načina pravljenja tope, ali uglavnom su sastojci kod svih isti: kajmak, maslac, maslo, različite vrste sira i jaje. I sve se to istopiti na laganoj temperaturi.

Ovo je recept za sarajevsku topu:

Sastojci

  • 100 g slanog kajmaka,
  • 100 g kiselog vrhnja,
  • 50 g maslaca,
  • 1-2 jaja.

Priprema:

  1.  U tavi rastopite kajmak, vrhnje i maslac.
  2.  Dodajte jaje ili dva i promiješajte.

Topu pripremite prije samog iftara ili sehura kako biste je pojeli još uvijek toplu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh