Svaštara

“Brza dijeta” doktora Michaela Mosleya: POST DVA PUTA SEDMIČNO TOPI KILE I ŠTITI OD BOLESTI

Recepti koje opisujem u svojim knjigama temelje se na principima mediteranske kuhinje koja uključuje puno oraha, ribe, maslinovog ulja i povrća što je odlično za srce i vitak struk. Mediteranska ishrana također je jedan od najboljih načina za borbu protiv depresije i anksioznosti

Mjerenje obima stomaka - Pensorosa.it

Doktor Michael Mosley autor je hit dijete koja povremenim i kontrolisanim postom doprinosi zdravlju i značajnom gubitku kilograma. Popularna 5:2 dijeta sastoji se u dvodnevnom „gladovanju“ pri čemu osoba smije konzumirati samo 800 kalorija dnevno, a nakon toga sljedećih pet dana u sedmici može jesti šta god želi.

Iako stručnjaci upozoravaju da ovakav režim ishrane može ozbiljno ugroziti zdravlje s obzirom da se ovakvom prehranom organizam lišava hranjivih tvari, doktor Mosley tvrdi da uz poseban jelovnik kojeg je sam osmislio nema razloga za zabrinutost. Naprotiv, Michael kaže da mu je ovaj način ishrane pomogao ne samo da istopi suvišne kilograme već i da izliječi dijabetes koji mu je otkriven prije sedam godina.

Dijeta „5:2“ obara šećer?

Umjesto da počnem uzimati insulin i ostale tradiconalne lijekove za dijabetes, odlučio sam se uhvatiti u koštac sa tim problemom eksperimentirajući sa ishranom. Opsežnim istraživanjem i čitanjem stručne literature na temu ishrane otkrio sam da drastično smanjenje unosa kalorija na za samo dva dana može imati pozitivne efekte na moje zdravlje.

Za samo par mjeseci praktikovanja 5:2 dijete uspio sam skinuti skoro deset kilograma, a nivo šećera u krvi mi je toliko opao da se ni prema medicinskim standardima više ne smatram dijabetičarem – kaže Mosley koji je detalje svoje dijete opisao u seriji knjiga koje su postale svjetski bestseleri.
U godinama koje će uslijediti, doktor Mosley će svjedočiti kako njegova dijeta mijenja živote ogromnog broja ljudi širom svijeta koji su se mučili za viškom kilograma. Kako kaže, uz njegovu „brzu dijetu“, dijabetes više ne mora biti doživotna kazna, a ljudi koji od njega boluju ne moraju ovisiti isključivo od tableta.

Osim toga, intermitentni post prema riječima nekih stručnjaka mogao bi imati veliku ulogu u smanjenju rizika oboljenja od raka, bolesti srca, depresije pa čak i demencije.

Iako su ova istraživanja još uvijek u ranoj fazi, mislim da postoji veliki potencijal. Proteklih godina sam razgovarao sa hiljadama ljudi koji su veliki fanovi moje dijete, a neki od njih su danas bivši dijabetečari.
Međutim, u moru pozitivnih komentara veoma često čujem istu pritužbu na „brzu dijetu“, i one uvijek dolaze od osoba koje žive same i kuhaju samo za jednu osobu. Stoga sam u novoj knjizi „Fast 800“ naveo posebne recepte dizajnirane za ovu grupu ljudi – navodi dr. Mosley.

Nema jo-jo efekta

Plan Mosleyeve „brze dijete“ je prilično jednostavan: osoba dva dana unosi samo 800 kalorija dnevno kroz uravnoteženu mediteransku ishranu, a ostalih dana u sedmici može jesti šta god želi. Za one koje žele brzo izgubiti veći broj kilograma, princip je skoro isti – 800 kalorija svaki dan, ali u trajanju od šest sedmica.

Istraživanja su pokazala da se na ovaj način za tri mjeseca može izgubiti i do 12 kilograma, a uz jelovnik bogat ukusnom hranom ovaj proces će mnogima predstavljati zadovoljstvo. Dakle, svaki recept je dizajniran za jednu porciju – objašnjava doktor.
Većina ljudi koji se opredijele za neke druge „mainstream“ dijete ne uspiju zadržati željenu kilažu. S druge strane, istraživanja su pokazala da se kilogrami uz 5:2 dijetu – ne vraćaju. Jedna nedavna australijska studija je pokazala da se ovim načinom ishrane veoma brzo gubi i do šest kilograma koji se neće vratiti ni nakon godinu dana.

Čari mediteranske kuhinje

Okvirno gledajući, danas u svijetu više od 420 miliona ljudi živi s dijabetesom, a taj broj neprestano raste. Prošlogodišnje istraživanje provedeno nad 298 dijabetečara pokazalo je da unos 800 kalorija dnevno u periodu od pet mjeseci može zaustaviti napredak dijabetesa.

Naučnici sa Univerziteta u Glasgowu i Newcastlu zabilježili su da su ispitanici u prosjeku gubili oko 10 kilograma, a u mnogim slučajevima nivo šećera u krvi je kod ovih pacijenata vraćen u normalu. Neka istraživanja pokazala su i da intermitentni post čuva zdravlje mozga.

Američki neuronaučnik Mark Mattison koji je decenijama proučavao efekte „povremenog gladovanja“ na mozak, otkrio je da ovakav režim ishrane stimuliše proizvodnju BDNF proteina koji stimuliše stvaranje novih moždanih ćelija i njhovih veza, poboljšavajući kognitivnu funkciju i memoriju

Recepti koje opisujem u svojim knjigama temelje se na principima mediteranske ishrane koja uključuje puno oraha, ribe, maslinovog ulja i povrća što je odlično za srce i vitak struk. Mediteranska ishrana također je jedan od najboljih načina za borbu protiv depresije i anksioznosti.
S druge strane, dijeta bogata brzom i prerađenom hranom doprinosi ubrzanom razvoju depresije kod ljudi. Ova istraživanja ne dokazuju da hrana sprječava ili uzrokuje mentalne bolesti, ali veza između tih faktora definitivno postoji – tvrdi doktor.

Smanjuje rizik od raka

Znamo da suvišni kilogrami povećavaju rizik od raka dojke i crijeva, a višak masnog tkiva na stomaku šalje hormonalne signale ostatku tijela. Stanice se tada češće dijele što ubrzava rast tumora. Istraživanja na srednjovječnim ženama s povećanim rizikom od raka dojke ne samo da su pokazala da je 5:2 dijeta efikasniji način za gubitak sala od drugih konvencionalnih dijeta, već i da se ovom dijetom snižava nivo insulina koji može doprinijeti razvoju raka.

Također znamo i da ljudi koji jedu velike količine prerađenog crvenog mesa poput šunke, salame i kobasica, a unose male količine ugljikohidrata, cjelovitog crna, te voća i povrća, imaju puno veće šanse da obole od raka debelog crijeva.

Mediteranska dijeta koja skoro i da ne sadrži prerađeno meso i bogata je povrćem koje obiluje vlaknima, poznata je po tome što smanjuje rizik od razvoja opasnih bolesti poput raka.

U nastavku pogledajte par sjajnih prijedloga za obroke bazirane na Majklovoj „brzoj dijeti“. Svaki obrok ima tačan broj kalorija tako da osoba koje želi ostvariti željene rezultate ne smije unijeti više od 800 kalorija tokom dva dana ograničene prehrane.

PRIJEDLOZI ZA IDEALAN DORUČAK

PEČENA JABUKA SA MUSLIJEM I JOGURTOM (350 KALORIJA):

Potrebno:

dvije jabuke izrezane na komade od jednog centimetra

dvije kašičice biljnog ulja

dvije kašičice javorovog sirupa

200 grama zobi

50g sjemenki (bundeve ili suncokreta)

50g grubo usitnjenih oraha

25g isušenog kokosa

1 kašičica mljevenog cimeta

1 bjelance

1 kašika punomasnog jogurta

Priprema:

Zagrijte rernu na 1800 C. Jabuku poredajte u veliku za pečenje i pecite ih petnaest minuta dok se ne karamelišu. U međuvremenu u maloj tavi zagrijte ulje, javorov sirup i puter od kikirikija. Ubacite pečene jabuke u zdjelu sa zobi, sjemenkama, kokosom, cimetom i dodajte prstohvat soli. Zatim sve to ubacite u tavu sa uljem i dobro promiješajte.

U posebnu zdjelu umutite bjelance dok ne dobijete šlag a zatim ga dodajte mješavini. Sastojke zatim raširite u tavu obloženu folijom za pečenje i sve pecite u rerni 35-40 minuta. Kada sastojci poprime zlatnu boju, sve je spremno za posluživanje. Jelo možete preliti i sa jednom kašikom jogurta kašikom jogurta. (Bez jogurta porcija ima 272 kalorije).

PIKANTNI GRAH I ŠPINAT NA TOSTU (386 KALORIJA)

Potrebno:

1 kašičica maslinovog ulja

1 čen narezanog bijelog luka

2 kašičice pirea od paradajza

½ kašičice aleve paprike

1 kašičica crvenog vinskog sirćeta

½ 400g konzerviranog graha

50g svježeg špinata ili 50g smrznutog špinata

10g feta sira

1 kriška tosta

Priprema:

Zagrijte maslinovo ulje na tavi i dinstajte bijeli luk tokom jedne minute. Zatim dodajte sirće, grah i 100ml vode. Kuhajte 15 minuta dok sos ne postane gust. Dodajte špinat i kuhajte par minuta, zatim dodajte začin po želji i servirajte na tostu sa feta sirom posuti preko.

IDEJE ZA BOGATI RUČAK

PILETINA I SALATA OD TIKVICA SA NADJEVOM OD AVOKADA (360 KALORIJA)

Potrebno:

¼ avokada

½ čaše soka od limuna

½ čena izrezanog bijelog luka

jedan pečeni pileći file, isjeckan na zalogaje

½ tikvice, tanko izrezane po dužini

50g listova zelene salate

1 kašičica sjemenki (bundeve ili sumcokreta)

Priprema:

Stavite sjemenke u teflon tavu i pecite na umjerenoj temperaturi tri do četiri minute. Ubacite avokado, maslinovo ulje, sok od limuna, bijeli luk, so, biber i malo vode u blender dok ne dobijete finu smjesu. Nadjev sipajte u zdjelu, zatim dodajte piletinu, tikvice i salatu. Ukrasite sjemenkama i uživajte u zdravom ručku.

SALATA OD KOMORAČA, ŠKAMPI, GRAHA I NARANDŽE ( 385 KALORIJA)

Potrebno:

1g badema

1 narandža

1 kašika djevičanskog maslinovog ulja

jedna fino nasjeckana glavica komorača

100g konzerviranog cannelini graha

50g kuhanih škampi

Priprema:

Stavite bademe u teflon tavu i popržite 3-4 minute, a zatim ih grubo usitnite. Ogulite narandžu i oštrim nožem razdvojite komade bez prolijevanja soka. Stavite oguljene komade narandže sa strane. U zdjelu umiješajte maslinovo ulje, bijelog luka i začine po želji. Zatim uzmite cannellini grah i isperite ga pod vodom.

Ubacite narandžu u zdjelu sa komoračem, grahom, škampima i listovima salate, pa sve dobro izmiješajte. Preko svega pospite usitnjene bademe i servirajte.

LAGANE I UKUSNE VEČERE

JANJETINA PO GRČKI SA PARADAJZOM, MASLINAMA I BROKULAMA (389 KALORIJA)

Potrebno:

1 kašičica suhog origana

1 čen fino narezanog, bijelog luka

2 kašičice maslinovog ulja

120g janjećeg odreska

500g čeri paradajza

25g crnih maslina

75g brokula

Priprema:

Zagrijte rernu na 2000C. Umiješajte origano, bijeli luk, maslinovo ulje i začina po želji, pa smjesom premažite odrezak. Stavite ga u manju tavi i pržite svaku stranu ne duže od jedne minute. Brokulu izrežite na manje cvjetove i ubacite ih u tavu.

Prepolovljeni čeri paradajz i grubo usitnjene masline dodajte u tavu i sve dobro promiješajte. Preko pospite 100 ml vode, a zatim stavite tavu un rernu i kuhajte 6-8 minuta dok janjetine ne poprimi blago ružičastu boju. Izvadite iz rerne i poslužite se.

GOVEĐI ODREZAK SA KROMPIROM I SOSOM OD SENFA (384 KALORIJA)

Potrebno:

1 mali slatki krompir (100g)

2 kašičice maslinovog ulja

½ kašičice senfa

1 kašičica punomasnog jogurta

½ limuna

1 kašičica lišća estragona, fino isjeckanog

120g goveđeg odreska

75g šparoge

Priprema:

Zagrijte rernu na 2000C. U tavu za pečenje ubacite krompir, jednu kašičicu ulja, pospite malo aleve paprike i kuhajte 25-30 minuta dok krompir ne poprimi zlatnu boju.

Pomiješajte senf, jogurt, sok od limuna, estragon (zmijina trava) i malo začina da dobijete fini sos. Zagrijte tavu i ubacite odrezak da se sa svake strane peče 1-2 minute. Odrezak prebacite u tanjir i prekrijte ga folijom za pečenje. U tavu stavite šparogu i propržite je 2-3 minute dok ne poprimi blago tabnu boju.

Servirajte odrezak sa krompirom, šparogom i sve prelijte sa sosom. (Ukoliko umjesto šparoge koristite brokulu obrok će imati 10 kalorija više),piše Aura


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh