Hrana i piće

DAN ZA PRIPREMU: Recept za savršenu bajramsku baklavu

Baklava je omiljena poslatica u skoro svim nacionalnim kuhinjama na Balkanu.

No image - Haber.ba

Tradicionalna baklava sastoji se od tankih kora, oraha i meda,prenosi Novi.

No, danas postoje mnoge varijacije, te se pravi i sa bademima, pistacijama itd.

Bajram bez nje jednostavno je nezamisliv.

Mi vam donosimo recept za savršenu baklavu koja će oduševiti vaše ukućane, ali i goste.

Potrebno je:

1 kg brašna, 25 dkg maslaca, 1,5 kg šećera, 80 dkg mljevenih oraha, 1 limun

Priprema:

Od ove količine brašna razvucite jufke. Posušite ih. Nemojte sve orahe samljeti nego ih nešto istucajte u avanu. Dobro pomastite tepsiju u složite 4-5 jufki, te ih pospite smjesom od oraha i šećera. Tako radite dok ne utrošite sve jufke i nadjev. Složili ste, dakle, baklavu na slojeve. Na gornji sloj stavite maslac, baklavu izrežite i pecite.

Za to vrijeme pripremite zaljev na ovaj način:

U lonac stavite 1 kg šećera, litar vode i limun izrezan na kriške. Kuhajte dok se zaljev ne zgusne. Toplim zaljevom prelijte pečenu baklavu.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh