Kopriva je prepuna gvožđa. Njen enzim sekretin utiče na povećavanje broja crvenih krvnih zrnaca, pa je odlična za borbu protiv anemije.
Reguliše i nivo bijelih krvnih zrnaca, a svež sok i čaj od koprive dobar je za prevenciju ateroskleroze, bubrežnih oboljenja i upale mokraćnih kanala. Kopriva zaustavlja i krvarenje.
Ova biljka jača imunitet, snižava visok krvni pritisak, sprečava stvaranje kamenca u bubregu, a žarenje bolnih reumatskih mjesta svježim listovima koprive olakšava muke i pojačava cirkulaciju, piše “Aura“.
Djeluje i na niz funkcija metabolizma, počev od boljeg izlučivanja probavnih sokova koji razgrađuju masti, bjelančevina, ugljenih hidrata i ostalih sastojaka u hrani, pa do unošenja vrijednih vitamina, minerala, esencijalnih kiselina.
Pored recepata za sok i čorbu, danas su veoma popularne salate od koprive, koje odlično djeluju u proljetnom čišćenju organizma. Jedu se samo mladi izdanci ove biljke, pa treba nabaviti rukavice i nabrati ih na čistim mjestima, daleko od saobraćaja.
Predstavljamo vam pet ukusnih recepata poznatog ruskog ljekara i profesora medicine Alekseja Sinjakova.
Čorba od koprive
Pola kilograma mlade koprive dobro oprati i blanširati pet minuta. Propržiti crni luk i narendanu šargarepu, pa dodati brašno i koprivu. Sipati dva litra vode, začiniti i kada provri, kuhati dvadesetak minuta. Dodati jaje umućeno sa kiselom pavlakom i kuhati dok ne proključa.
Salata od koprive i oraha
Staviti 200 grama mlade koprive u ključalu vodu i poslije pet minuta izvaditi, ocijediti i isjeckati. Samljeti 25 grama jezgra oraha i razmutiti u četvrtinu čaše odvarka koprive. U smjesu se dodaje i kafena kašičica sirćeta, so i biber po ukusu, a pred jelo malo isjeckanog peršuna i mlad luk.