Sastojci
Za sipano tijesto:
250 gr brašna
250 gr griza
100 gr šećera
1 vanilin šećer
1 prašak za pecivo
Za nadjev:
1 kg jabuka (narendane)
100 gr šećera
1 vanilin šećer
1/2 kesice cimeta
Za premazivanje i stavljenja odozgo: 200gr margarina
Priprema nadjeva;
Pomiješati jabuke sa šećerom, vanilin šećerom i cimetom .
Ako su jabuke suhlje sipati malo vode, ne više od pola čaše.
Priprema suhih sastojaka:
Brašno, griz, šećer, vanilin šećer i prašak za pecivo lijepo sjediniti.
Pleh dimenzija 30×20 cm, dobro podmazati dno i stranice margarinom.
Mješavinu suhih sastojaka podijelite na 3 dijela. Sipati prvu trećinu u pleh i ravnomjerno rasporedi. Potom poredati polovinu jabuka (ne cijediti jabuke ) i lijepo poravnati blagim pritiskom. Zatim sipati odozgo ponovo trećinu suvih sastojaka i lijepo rasporediti pa preko opet preostale jabuke i na kraju suhi
margarin nasjeckati tanke pločice pa naredati odozgo na pitu cijelom površinom da bi pita ravnomjerno porumenila prilikom pečenja.
Pitu stavite da se peče u prethodno zagrijanu rernu na 180 stepeni 40 minuta(kada se stvori hrskava korica, sipana pita je gotova).Gotovu ispečenu pitu ostavite da se malo prohladi ,,ako izdržite” pa je izrezati na parčiće, posipati šećerom u prahu po želji i poslužiti uz kafu ili čaj, prenosi “Aura“.