Ljekovita svojstva kurkume
Kurkuma je jedan od najmoćnijih prirodnih lijekova. Aktivni ljekoviti sastojak u kurkumi se zove kurkumin. Medicinska svojstva ovog začina postupno su se razotkrivala tokom stoljeća, a već odavno je potvrđeno da kurkuma djeluje snažno protivupalno. Potvrđen je blagotvorni učinak kurkume kod mnogih tegoba, od raka do Alchajmerove bolesti. U ajurvedskoj medicini kurkuma je od davnina poznata kao biljka koja jača i njeguje organizam.
Kurkuma se koristi za:
jačanje probave
obnavljanje crijevne flore
smanjenje nadutosti
čišćenje jetre i žuči
normalizaciju menstruacije
smanjenje upala kod artritisa
čišćenje krvi
stimulisanje rada metabolizma
kožne probleme
tegobe disajnih puteva
protiv gljivica i bakterija
protiv crijevnih parazita
Po nutritivnim vrijednostima, kurkuma je bogat izvor gvožđa, mangana, vitamina B6, dijetetskih vlakana i kalijuma. Rezultati brojnih istraživanja pokazuju da je djelotvorna u liječenju artritisa, dermatitisa i ekcema, groznice, infekcija, čira, kamenja u bubregu i žuči.
Lijek protiv gripa i prehlade
Ovaj prirodni antibiotik ima snažno protivupalno djelovanje, koje osim što jača imunitet, ubija bakterije i uzroke bolesti. Ne izaziva neželjene efekte za vašu probavu i crijevnu mikrofloru, pa je u potpunosti siguran za upotrebu.
Kurkuma sadrži kurkumin, polifenol, aktivni sastojak koji ima preko 150 terapeutskih svojstava. Konzumacijom meda i kurkume poboljšavate probavu i povećavate broj dobrih bakterija u crijevima.
Sastojci: 100 g meda, 1 kašika kurkume u prahu.
Pomješajte oba sastojka tako da se u potpunosti sjedine i sipajte ih u čistu teglu. Čim primjetite prve simptome prehlade ili gripa, lijek uzimajte na sljedeći način:
Prvi dan: uzmite pola kašičice lijeka svakih sat vremena.
Drugi dan: uzmite pola kašičice svaka dva sata.
Treći dan: uzmite pola kašičice tri puta dnevno.
Poželjno je da lek ne gutate odmah, nego ga ostavite u ustima, dok se ne otopi. Mnogi kažu da nakon tri dana uzimanja ovog leka svi simptomi nestaju, a radi lakše konzumacije možete ga dodati u toplo mlijeko ili čaj, prenosi “Hayat“.