Ali, s obzirom na to da se ove namirnice često povezuju s nezdravim navikama poput pušenja ili nevježbanja, naučnici navode da je potrebno obaviti dodatna istraživanja kako bi se slika u potpunosti zaokružila.
Rezultati francuskih naučnika, objavljeni u stručnom časopisu “JAMA Internal Medicine”, pokazuju da je pojačanim konzumiranjem ekstremno prerađenih namirnica za samo 10 odsto rizik od preuranjene smrti od bilo kojeg uzroka povećan za 15 odsto.
Riječ je o pretjerano obrađenim i visokokaloričnim namirnicama s previše soli, šećera, ugljenih hidrata, zasićenih masti, pojačivača okusa i ostalih aditiva, od kojih su neki kancerogeni. To su uglavnom jela u čijem industrijskom procesu proizvodnje su korišteni procesi poput hidrogenizacije, hidrolize, ekstruzije ili prethodna obrada prženjem. Tu su i jela s dodanim bojama, emulgatorima, pojačivačima okusa i ostalim aditivima, prenosi “Avaz“.
Studija francuskih naučnika provedena je između 2009. i 2017. godine, a u njoj je učestvovalo oko 45.000 ispitanika starijih od 45 godina.
Utvrđeno je da ekstremno prerađenu hranu češće konzumiraju ljudi s nižim primanjima.