Đumbir je drevni začin i od davnina se koristi zbog svojih iscjeljujućih svojstava. Između ostalog, pomaže u eliminisanju suvišne sluzi u plućima, prenosi “Aura“.
Crni luk ima antikancerogena svojstva, posebno je efikasan u spriječavanju raznih bolesti disajnog sistema.
Kurkuma ili indijski šafran pun je vitaminina i minerala, a sadrži i zdrave omega 3 masne kiseline. Ima antivirusna, antibakterijska i antikancerogena svojstva pa svakako obogatite svakodnevnu ishranu ovim začinom.
Potrebni sastojci:
400 grama luka
1 litar vode
5 kašičica meda
2 kašičice kurkume
1 korijen đumbira veličine palca
Priprema:
Stavite na vatru vodu i pustite da provri. Glavice luka narežite na četvrtine, raskomadajte korijen đumbira i sve dodajte u vodu.
Ostavite da se kuha sve dok se količina vode ne smanji za pola. Zatim je procijedite, dodajte kurkumu i med i sipajte u teglu.
Kada se potpuno ohladi, stavite je u frižider gdje ćete je inače čuvati. Uzmajte dvije kašičice ovog sirupa ujutro na tašte i uvečer dva sata poslije obroka.