Novo istraživanje ukazuje na to da pijenje vrućeg čaja može povećati rizik od raka jednjaka i do za 90 odsto, tvrdi tim Američkog društva za rak. Stručnjaci tog tima otkrili su da je ispijanje dve šoljice vrućeg čaja temperature iznad 60 stepeni gotovo udvostručilo rizik od raka jednjaka kod ispitanika. U studiji nisu proučavana druga topla pića, pa je zasad samo pretpostavka da je tome uzrok visoka temperatura čaja, a ne sam čaj.
U istraživanju su pregledani podaci 50.000 ljudi u dobi između 40 i 75 godina i otkrilo se da oni koji piju 700 mililitara čaja (oko dvije šoljice) na temperaturi od 60 stepeni, u razdoblju od 10 godina imaju 90 odsto veću vjerovatnost da će dobiti rak jednjaka. Ukupno je otkriveno 317 slučajeva raka jednjaka tokom studije, čiji su rezultati objavljeni u Journal of Cancer.
“Mnogi ljudi uživaju da piju čaj, kafu ili druge tople napitke”, rekao je glavni autor studije dr Farhad Islami te dodao da studija ukazuje na to da to nije dobro i da je preporučljivo sačekati dok se vrući napici malo ohlade.
Dodaje kako je moguće da je stvar u tome da trauma uzrokuje promjene na ćelijama, iz čega se razvija rak. Dodao je da se u novom radu ne navodi apsolutni rizik, odnosno da je taj rizik vrlo nizak za pojedinca, no na nivou pojedinih država vrlo je važno voditi računa o uzrocima, prenosi “24sata“.