Hrana i piće

Portugalski smokvenjak iz Agarvea

U kuhinji Portugala je upravo kod slastica vidljiv velik utjecaj Maura koji su stoljećima vladali Iberskim poluotokom.

portugalski smokvenjak- okusi.eu

Na samom jugu, u regiji Algarve, smokve i bademi su česti sastojci slastica.

Sastojci:

500 g mesnatih suhih smokava
250 g sitnije narezanih badema
5 dl rakije
žličica cimeta
pola žličice usitnjenog klinčića (po želji)
Priprema:Smokvama odstraniti peteljku i usitniti ih u multipraktiku.

Dodati sitno narezane bademe (može zajedno s korom) i preliti rakijom.

Kada smjesa upije tekućinu, sve zajedno rukama dobro izmješati. Uzimati jednake količine smjese i oblikovati kuglice.

Na kraju uvaljati u kristal šećer i u sredinu utisnuti narezani badem.

Savjet: ako su dlanovi nauljeni, smjesa se neće lijepiti, prenosi “Hayat“.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh