Sastojci:
- 450 g mljevenog keksa
- 250 g mljevenih oraha
- 1,5 kg banana
- 4 žumanceta
- 250 g šećera u prahu
- 250 g putera
- 100 g čokolade za kuhanje
- 3 dl slatke pavlake
- 3 dl soka od pomorandže
- sok od jednog limuna
Priprema:
Mljeveni keks preliti sokom od pomorandže i dobro izmiješati.
Posebno umutiti puter, šećer u prahu i žumanca.
Dodati natopljen keks, mljevene orahe i miješati dok se ne dobije kompaktna smjesa.
Pripremljenu smjesu podijeliti na dva dijela.
U kalup za tortu obložen folijom rasporediti polovinu fila od keksa.
Banane poprskati sokom od limuna i poslagati preko fila.
U drugi dio fila od keksa dodati otopljenu čokoladu i dobro izmiješati. Zatim ga rasporediti preko banana i poravnati.
Slatku pavlaku umutiti u čvrst šlag i premazati tortu.
Gotovu tortu staviti u frižider da se stegne, a potom je izvaditi iz kalupa, piše sajt “Recepti-i-zdravlje“.