Kao negativan efekat tog prirodnog tjelesnog odbrambenog mehanizma može se pojaviti dehidracija organizma i druge neželjene pojave.
Nepravilnom ishranom povećavamo znojenje organizma i samim tim povećano gubljenje tjelesne tečnosti, minerala i nekih vitamina. Varenje teške hrane zahtjeva veću aktivnost metabolizma, što indirektno povećava tjelesnu temperaturu, prenosi “Hayat“.
Leti generalno treba unositi manje kalorija, odnosno energije koju dobijamo iz hrane, što je dodatni razlog da ljeti izbjegavamo masnu i teško probavljivu hranu.
Posebno su štetne namirnice kao što su:
jako začinjena jela
pečena, pržena i pohovana hrana
masna mesa i mesni proizvodi
pića sa kofeinom
slatkiši
gazirina zaslađena pića
pretjerano rashlađena pića
Masna i teška hrana otežava cirkulaciju, tako da je potrebno kako se temperature vazduha povećava, smanjivati konzumiranje teško probavljivih jela.
Umjesto tečnosti može se konzumirati sezonsko voće i povrće, a najbolji izbor su zelena salata, paradajz, krastavac, lubenica, dinja i jabuke. Ove namirnice sadrže u prosjeku više od 80 posto vode i proporcionalnu količinu mineralnih materija, tako da služe i kao ukusan izvor vode, ali i minerala, koji se gube isparavanjem, odnosno znojenjem, prenosi “Hayat“.