Posuto po kiflićima, pogačicama, jedno tako moćno zrnce, potpuno nezasluženo često je samo ukras. Sezam posut po bijelom pecivu je jedina dobra stvar tog peciva. Kažu da je to začin za sve uzraste. Postojbina mu je Azija. Od davnina ga smatraju ljekovitom hranom i namirnicom koja usporava starenje. To je jedna od najstarijih i najzdravijih kultiviranih biljaka. Sezamovo ulje se koristi čak 5000 godina.
Sastav
Sjemenke sezama mogu biti bijele, crne i smeđe boje, pri čemu postoje neke razlike u sastavu. Iako sitne, imaju veliku nutritivnu vrijednost. Po sastavu, više od polovice su masnoće. Vrlo je malo zasićenih, dok prevladavaju nezasićene masne kiseline oleinska i linolna. Petinu čine proteini visoke biološke vrijednosti.
Vitamini i minerali
Od vitamina, tu su: A, B1, B6, E (zaslužan za sprječavanje prijevremenog nastanka bora i starenja kože). Minerali su sljedeći: bakar (ublažava upale kod reumatoidnog artritisa), mangan, magnezij (snižava arterijski tlak i sprječava napade migrene), cink (bitan za održavanje plodnosti kod muškaraca; potiče zacjeljivanje rana i liječi nepravilnosti na koži). Kalcij i željezo naš organizam može vrlo fino da “izvuče” iz sezama.
Snižava loš holesterol i dobar za dijabetičare
Tu su još i prehrambena vlakna i fitosteroli, biljni sastojci koji su po kemijskoj strukturi slični holesterolu. Oni ometaju apsorpciju kolesterola i tako pomažu njegovo snižavanje. To su lignani – sezamin i sezamolin. Oni također utječu na snižavanje povišenog arterijskog tlaka. Smanjuje se i lipidna peroksidacija, čija je jedna od najtežih posljedica nastanak kancerogenih stanica. Kao fitoestrogeni pružaju zaštitu od tumora osjetljvih na hormone, kao što je tumor dojke; također ublažavaju i tegobe uzrokovane menopauzom. Sezam poboljšava djelotvornost glibenklamid, lijekova za liječenje šećerne bolesti, prenosi “Atma“.