Ali to ne znači da količine sastojaka ne možete da prilagodite svom ukusu i npr. smanjite količinu peršunovog lista, a povećate količine nekih drugih sastojaka.
Pored peršunovog lista, ova osvježavajuća salata sadrži kus-kus, bulgur, proso, kinou ili neku drugu žitaricu, kao i paradajz, crni luk, začine…
Recept nedelje: Tabule (tabbouleh) salata
Moj predlog je sljedeća varijacija na temu pomenute salate.
Tabule salata, sastojci:
100 g bulgura
200 ml vode
1/2 kašičice soli
1 vezica peršuna
2 paradajza
sok od pola limuna
2 kašike maslinovog ulja
mljeveni biber po ukusu
listovi svježe nane (po ukusu)
Priprema:
Prokuhajte vodu i so, pa sipajte bulgur.
Poklipite šerpicu i smanjite temperaturu. Kuhajte oko pet minuta, a potom ostavite bulgur da odstoji u poklopljenoj šerpici i ohladi se.
(Količinu vode prilagodite ukusu i pratite uputstvo sa pakovanja. Žitarice i tjestenine volim kada su malo bolje skuhane.)
Dok se bulgur hladi, peršunov list isjeckajte što sitnije.
Paradajz takođe isjecite na manje komade. Dodajte sve ostale navedene sastojke, pa umješajte ohlađen bulgur.
I to je to, salata je gotova.
Napomene:
Crni luk sam izostavila jer ga ne volim, ali vi ga možete dodati.
Sastojake i količine prilagodite ukusu.
Kristina Gašpar / Domaćica za vas