I kiselina pomaže u ublažavanju slanog ukusa pa slobodno presoljenom jelu dodajte limunov sok ili sirće. Slanost jela se može smanjiti i dodavanjem šećera ili meda.
Pri ruci treba imati krompir ili jabuku
Ako recept “dopušta”, dodajte mleko ili jogurt jer oni takođe “ubijaju” so. U narodu postoji još jedan savet – kad presolite jelo, ubacite jedan oguljeni krompir ili jabuku, koji će upiti višak soli i nakon kuvanja ga izbacite iz jela.
Iskusni kuvari savetuju da jelo treba probati tokom pripreme, a ne samo na kraju. Budite oprezni i s dodavanjem pelata iz limenke, maslina ili kapara jer sadrže puno soli.
Pomaže i sir
Odličan dodatak preslanim jelima je povrće poput tikvica iseckanih na kockice, koje će neutralizovati slani ukus, a umak u koji ste dodali previše začina najbolje je ublažiti slatkim ukusima poput paradajza, koje će ublažiti ljutinu.
Slavna američka kuvarica Marta Stjurt u previše začinjena jela predlaže dodavanje masnije pavlake, poput one za šlag bez šećera ili drugog kremastog mlečnog proizvoda koji će ublažiti umak.
Možete dodati i malo mleka s gustinom i rastopljenim sirom ili blagim sirom za mazanje, prenosi informer.