Poznat kao koagulacioni vitamin, vitamin K ima važnu ulogu u zgrušavanju krvi.
Pripada grupi vitamina topivih u mastima, zajedno sa vitaminima A, D i E (nalaze se u mastima i u masnim delove hrane. Vare se samo u žuči jer su netopljivi u vodi).
Istraživanja su pokazala da je vitamin K važan u održavanju adekvatnog nivoa vitamina D. Ako vam manjka jedan od ova dva vitamina, nijedan neće funkcionisati kako treba. Takođe, nemamo svi potrebnu količinu vitamina K u organizmu. Istraživanja su pokazala da je biljni K1 najdelotvorniji oblik vitamina K u zaštiti od osteoporoze i preloma, jer omogućuje taloženje kalcijuma u kostima, a ujedno sprečava stvaranje osteoklasta (tip koštane ćelije koja razlaže koštano tkivo).
Postoji nekoliko oblika ovog vitamina, u zavisnosti od izvora. Vitamin K1 nalazi se u biljnim namirnicama, naročito u zelenom lisnatom povrću. Vitamin K2 sadrže namirnice životinjskog porekla. Manje količine vitamina K2 naš organizam i sam proizvodi pomoću bakterija u crevima. Vitamini K3, K4 i K5 dobijaju se sintetičkim putem,piše Stil
Simptomi nedostatka vitamina K mogu biti krvarenje iz nosa, duga krvarenja pri povredama i rane koje sporo zaceljuju, kao i jaka krvarenja tokom menstruacije kod žena