Ali, ljuske od jaja uvek završe u kanti za smeće. Međutim, niste ni svesni kakvu grešku pravite.
Naime, ljuske od jaja sadrže čak 90 odsto kalcijuma- minerala koji čuva naše kosti i daje doprinos cjelokupnog zdravlju.
Ne postoji ni jedna namirnica koja sadrži toliko kalcijuma koji nam je neophodan.
Naravno, nećemo ih baš grickati, ali postoje razne drugi načini na koje ih možemo upotrebiti.
Zdravstvene prednosti
Postoje brojna istraživanja američkog „National Institute of Health“ o prahu od mljevenih ljuski jaja, a rezultati su odlični. Naime, prašak od ljuske jaja imaju brojna pozitivna dejstva na organizam.
Studije su utvrdile da je ljuska od jajeta odlična za kosti, za pravilan rad štitne žlezde, u lečenju gastritisa, kao i da jača organizam.
Ljuske jajeta sadrže savršen skup idealnih supstanci za liječenje karijesa, te pored kalcijuma ima i 27 drugih minerala. Sastav ljuske jaja je isti kao kod naših zuba.
Ljuske jaja mogu pomoći u liječenju ortopedskih bolesti. Vitamini i minerali koji se nalaze u ljuski, mogu pomoći u smanjenju gubitka koštane mase kod žena u postmenopauzi.
Sadrže dosta kalcijuma, te jačaju kosti. Osim toga, smanjuju holesterol i krvni pritisak.
Pola kašičice mljevene ljuske od jaja sadrži 1.000 do 1.500 ml kalcijuma, a to je 90 posto naše potrebe dnevnog unosa.
Nema više zagorjelih šerpi i tiganja
Koliko vam se puta desilo da vam zagori omiljeno jelo? Sigurno vam je i te kako poznata ljutnja koju osjećate u tom momentu. Ali, uz trik sa ljuskama od jaja zagorjela hrana postaje prošlost.
Izmrvite nekoliko ljuski od jaja u tiganj sa zagorelom hranom, dodajte malo soli i vruće vode, te sunđerom izribajte tiganj.
Oštri nožiće u mikseru (multipraktiku)
Stavite nekoliko ljuski od jaja u zamrzivač na pola sata, a zatim u mikser.
Dodajte malo vode pa uključite mikser. Rezultat su oštri nožići kao tek kupljeni.
Ljuske od jaja kao đubrivo za biljke
Ljuske od jaja su pune kalcijum-karbonata koji je dobar za biljke.
Posušite ljuske i sameljite u prah ili koliko je god sitno moguće.
Čuvajte prah u tegli kako bi vam uvijek bio nadohvat ruke.
Pomiješajte prah od ljuske s malo zemlje za cvijeće, te stavi na mjesto gdje je potrebno malo đubriva.
Ljuske dobro operite, stavite u vrelu vodu i prokuhavajte 10 minuta. Ne koristite ljusku od sirovih jaja.
Prokuhane ljuske osušite, stavite u rernu na 150 stepeni deset minuta.
Na kraju ih izblendirajte.
Prah čuvajte u frižideru.
Dnevno uzimajte 1,5 do tri kašičice.
Evo kako ćete znati da je sigurno jesti ljuske od jaja:
• Ako jaja nisu kuhana, onda kuhajte ljusku barem 10 minuta kako bi se uništile potencijalne štetne bakterije.
• Ostavite ljuske da se ohlade te ih sameljite u prah.
• Čuvajte ih u hermetički zatvorenoj posudi.
Domaće sredstvo za čišćenje
Osušene ljuske jajeta sameljite u blenderu dok ne dobijete fini prah. Pomiješajte ga sa sodom bikarbonom u odnosu 1:3, potom dodajte vodu ili sirće i ovom mješavinom možete čistiti zagorele šerpe ili plehove, kamenac na WC šolji i druge “uporne” naslage kod kojih obična sredstva za pranje ne pomažu.