SASTOJCI:
ZA BISKVIT:
Okrugli kalup promjera 32 cm
- 6 bjelanjaka
- 4 kašike brašna
- 6 kaš. šećera
POTREBNO JOŠ:
- 100 g. Nutelle
- lješnjak
- petit keks
ZA FIL:
- 1 l. mlijeka
- 8 kaš. gustina
- 6 žutanjaka
- 10 kaš. šećera
- 1 puding od vanilije
- 200 gr. margarina
- 3 vanilin šećera
- 100g. čokolade za kuhanje
PRIPREMA
Fil skuhati od datih sastojaka (osim čokolade) ugusto u mlijeku, i u hladno dodati margarin.
Kad se sjedini podjeliti na dva djela i u jedan dodati istopljenu čokoladu.
Za biskvit:
Na lim staviti masni papir, namazati ga margarinom i posuti lješnjacima.
Umutiti bjelanjke sa šećerom, brašno lagano dodati i kašikom umješati i posuti po lješnjacima…
Peći 15 min. na 180 stupnjeva.
Kad bude gotovo, okrenuti na onu stranu gdje su lješnjaci, namazati Nutellom i poslagati petit keks.
Po keksu namazati bijelu kremu, pa tamnu….
Umutiti 2,5 dcl. slatkog vrhnja i namazati po kremi…
Ukrasiti krupno mljevenim lješnjakom…
Tortu ostaviti par sati u frižider da se fino kreme stegnu, a potom je isjeći na parcad i poslužiti, prenosi “Recepti i zdravlje“.