Nakon zimskih meseci u kojima svi jedemo više hrane, telu je neophodan “reset”. Čak i ako niste previše „grešili“ kada je hrana u pitanju, detoksikacija će vam dobro doći da očistite organizam i „probudite“ metabolizam iz zimskog sna. Za razliku od dijeta koje ste uvek započinjali ponedeljkom, ovaj detoks plan krenite da sprovodite od subote. Tako ćete se lakše i jednostavnije organizovati, naročito ukoliko imate slobodne vikende.
Detoksikacija je čišćenje organizma, ali nikako ne treba gladovati. Hrana mora biti podeljena u 4 do 5 obroka koji se uzimaju u periodu od 9 do 18 časova. Posle toga može da se unosi samo tečnost, tačnije voda ili čajevi.
Dnevno treba popiti oko 2,5 litra tečnosti, raspoređena u toku dana.
Posle trećeg dana osetićete više energije i veću koncentraciju. Ovo je predlog jelovnika za sedmodnevni detoks. U slučaju da osećate glad pojedite još jedno kuvano jaje ili čorbu od povrća.
SUBOTA – CRVENI DAN
Doručak 9 časova: čaša od 3 dl soka od paradajza
Užina 11 časova: jedna crvena jabuka
Ručak 13 časova: salata od 250 grama paradajza, 150 grama sira (od 5 do 10% mlečne masti), 2 kafene kašike maslinovog ulja, malo morske soli, origano, bosiljak i rukola
Užina 16 časova: 3 suve šljive
Večera 18 časova: 150 grama grilovanog lososa, 2-3 barene šargarepe i 2 kafene kašike maslinovog ulja
NEDELJA – ZELENI DAN
Doručak 9 časova: 300 grama kivija ili čaša soka od svežeg kivija
Užina 11 časova: 1 zelena salata prelivena limunovim sokom, 2 kafene kašike maslinovog ulja i 5 maslina
Ručak 13 časova: 150 grama grilovanog belog pilećeg ili ćurećeg mesa i šolja barenog spanaća sa 2 kafene kašike maslinovog ulja
Užina 16 časova: 5 badema
Večera 18 časova: 400 grama barenog brokolija sa 2 dl jogurta
PONEDELJAK – NARANDŽASTI DAN
Doručak 9 časova: 3 dl soka od šargarepe i pomorandže
Užina 11 časova: 2 pomorandže
Ručak 13 časova: 2 barena jaja i 3 sveže narendane šargarepe sa limunovim sokom i 2 kafene kašike maslinovog ulja
Užina 16 časova: 4 suve kajsije
Večera 18 časova: 300 grama pečene bundeve ili tanjir čorbe od bundeve sa 2 kafene kašike maslinovog ulja
UTORAK – LJUBIČASTI DAN
Doručak 9 časova: 250 grama zamrznutih borovnica ili 2 dl prirodnog soka od borovnice bez dodatog šećera
Užina 11 časova: 5 suvih šljiva
Ručak 13 časova: 300 grama barene cvekle sa 2 kafene kašike maslinovog ulja i manja konzerva tunjevine u salamuri
Užina 16 časova: 25 grama lešnika
Večera 18 časova: 1 grilovani plavi patlidžan sa 100 grama sira od maksimum 10% mlečne masti
SRIJEDA – ŽUTI DAN
Doručak 9 časova: 300 grama ananasa ili soka od sveže ceđenog ananasa
Užina 11 časova: 2 dl jogurta ili 1 kiselo mleko sa malim procentom mlečne masti
Ručak 13 časova: 150 grama grilovanog belog mesa i jedna žuta paprika
Užina 16 časova: 30 grama suvog grožđa (belog)
Večera 18 časova: 250 grama kuvanog kukuruza
ČETVRTAK – VOĆNI DAN
Doručak 9 časova: 3 dl soka od raznog voća po izboru
Užina 11 časova: 1 pomorandža
Ručak 13 časova: 2 banane
Užina 16 časova: 30 grama koštunjavog voća po izboru
Večera 18 časova: 100 grama suvog voća po izboru
PETAK – DAN ZA POVRĆE
Doručak 9 časova: 3 dl ceđenog soka od povrća – na primer, osnova može da bude šargarepa, celer, cvekla… Možete kupiti i prirodno ceđeni sok bez dodataka šećera i konzervansa
Užina 11 časova: vezica rotkvica
Ručak 13 časova: 350 grama svežeg povrća – recimo, zelena salata, paradajz, krastavac, zelena paprika… Tome dodajte malo limunovog soka, 2 kafene kašike maslinovog ulja i šolju barenog spanaća
Užina 16 časova: 300 grama kupusa izrendanog kao salata ili samo grickajte komadiće
Večera 18 časova: čorba od povrća. Najbolje bi bilo da je napravite od brokolija, šargarepe, karfiola i sve to začinite sa malo organskog suvog začina i 2 kafene kašike maslinovog ulja, prenosi Stil