No, jeste li znali da je hranjiva vrijednost kruške veća od vrijednosti jabuke? Pritom u 100 grama kruške ima samo 60 kalorija.
Ljekovita je protiv proljeva, zatvora, nadutosti trbuha, gihta, raznih poremećaja u krvotoku, oboljenja bubrega, nervoze i reume. Kruška je korisna za obnavljanje krvi, vrlo je korisna u prehrani dijabetičara, pomaže radu srca i jetre, izbacivanju kamena iz bubrega i slično.
Protiv nadutosti jedite kompot od krušaka triput na dan prije jela, odnosno prije glavnih obroka. Protiv hroničnog zatvora jedite gnjile kruške, najbolje ujutro prije doručka, dakle natašte. Protiv gihta, poremećaja u krvotoku i nefritisa (iznenadnog zatajenja bubrega) koristite kruške u svim oblicima, kao svježi plod, sok, kompot i slično i to u svakodnevnoj prehrani. Sok pijte oko pola sata do sat prije jela, a kompot oko sat vremena iza obroka. Ovi recepti pomažu i u slučaju potrebe da se razbistri urin ili razbije kamen u bubregu.
Za jetru i žuč koristiti svježe plodove, sok ili kompot. Pazite da plodovi budu dovoljno zreli i da nemaju grubu koru jer nezrele i divlje kruške mogu izazvati proljev. Za izbacivanje pijeska iz mjehura pomiješajte dvije žličice nasjeckanog lišća kruške i dvije žličice peteljki trešanja te lista imele (s kruške ili topole). Prelijte kipućom vodom i poklopite na dva sata, procijedite i pijte tijekom dana. Terapija traje deset dana.
Za obnavljanje krvi osamdeset suhih plodova kruške staviti u crno vino i ostaviti deset dana na toplom mjestu, na suncu. Zatim koristiti tako da prvi dan pojedete jednu krušku, drugi jednu ujutro, a drugu navečer, treći tri kruške – po jednu ujutro, u podne i navečer. Četvrti dan dvije ujutro, po jednu u podne i navečer, peti dan po dvije ujutro i u podne te jednu navečer… Sve do devetog dana kad ćete jesti tri puta po tri kruške i desetog kad smanjujete za po jednu krušku na dan. Vino u kojem su se kruške namakale ne smijete piti. Protiv proljeva pijte sok od svježih zrelih krušaka ili jedite pire od mesa oguljenih, piše “Hayat“.