Begova čorba
Potrebno:
– 300 g kokošijeg mesa
– 200 g korjenastog povrća (mrkva, peršin, celer)
– 50 g maslaca
– 50 g brašna
– 20 g suhe bamije
– 1 žumance
– 50 gr kajmaka ili milerama
– 1/2 limuna
– 1 lovorov list
– malo soli i bibera
Priprema:
– Prvo pripremiti bamiju tako što se treba staviti da kuha s malo limuna 20-ak min. Ocijediti te ostaviti po strani
– Pileće meso oprati, staviti u šerpu s vodom, dodati očišćenu cijelu mrkvu, peršun, celer i lovor, posoliti i kuhati
– Kada je meso kuhano, supu procijediti, odvojiti meso od kostiju, i izrezati ga na kockice
– Na kockice izrezati i kuhanu mrkvu te nasjeckati peršun i celer
– U drugoj šerpi staviti maslac, zagrijati ga te dodati brašno, propržiti malo, te zaliti temeljcem/supom i kuhati 15-ak min
– Dodati meso i izrezano povrće, bamiju, pa sve skupa kuhati još nekoliko minuta
– Na samom kraju razmutiti žumance s kajmakom te uz miješanje lagano dodati supi
– Servirati s kašikom pavlake na vrhu
Sočna jednostavna pita
Potrebno:
– 500 g kore za savijače
– 1 srednja glavica crvenog luka
– 500 g mljevenog mesa
– 3 srednja krompira
– so, biber
Zaljev:
– 3 jaja
– 1 dl ulja
– 1 čvrsti jogurt
– 2 dl kisele vode
– 1 kašičica soli
* Sve skupa smiksati i ostaviti po strani
Priprema:
– Luk sitno isjeći i kratko popržiti na malo ulja
– U luk dodati mljeveno meso, posoliti, pobiberiti i nastaviti dinstati još koji minut
– Dok se meso dinsta, oguliti krompir te ga izrendati na krupnije
– Krompir pomiješati s mesom i lukom, ako je potrebno još začiniti. Ostaviti da se malo prohladi.
– Protvan vel. 35×25 premazati s malo ulja i staviti koru presavijenu na pola.
– Tu koru premazati s malo ulja i na nju staviti drugu koru, opet presavijenu na pola
– Na tu drugu koru posuti malo nadjeva te prekriti novom presavijenom korom
– Redati do kraja istim redoslijedom dok se sve ne potroši, s tim da posljednje dvije kore moraju biti bez nadjeva
– Pitu isjeći na kocke 6×6 ili po želji te zaliti prethodno pripremljenim zaljevom
– Ostaviti je 20-ak min da odstoji dok kore malo ne upiju zaljev
– Peći u zagrijanoj rerni na 180C dok lijepo ne porumeni 40-ak min
Kolač na čaše
Potrebno:
– 1 čaša šećera
– 1 čaša brašna
– 1 čaša mljevenih lješnjaka ili oraha
– 1 čaša kisele pavlake
– 1/2 čaše kakaa
– 1/2 čaše ulja
– 1 vanilin šećer
– 1 prašak za pecivo
– 4 jaja
Priprema:
– Jaja i oba šećera umutiti
– Dodati ulje i pavlaku
– Dodati kakao lješnjake, brašno i prašak za pecivo
– Sve skupa dobro umutiti
– Sipati u manju tepsiju na papir za pečenje te peći u zagrijanoj rerni na 200 – 30 min
– Ohladiti i rezati na kocke
– Po želji se može preliti istopljenom čokoladom te posuti šećernim mrvicama
* čaša od 200 ml