Od 1,5 l mlijeka dobićete 450 g sira.
Sastojci:
1,5 l svježeg mlijeka
375 g kisele pavlake
3 jajeta
1,5 kašičica soli
Priprema:
Stavite mljieko da se kuha, a u pavlaku dodajte jaja i promiješajte. Zatim dodajte u jaja i pavlaku so i promiješajte još jednom.
Kada mlijeko proključa smanjite temperaturu i postepeno dodajte smjesu sa jajima, sve vrijeme mešajte. Kuhajte i miješajte dok se ne pojave grudvice.
Pokvasite gazu, pa je stavite u cjediljku, a cjediljku na šerpu. Sipajte sir, pa malo procijedite sir. Unutra stavite manju cediljku da biste dobili ljepši oblik, pa dodatno isjedite, poklopite tanjirom i stavite nešto teško preko, npr. avan. Za sat vremena sir je gotov.
U sutruku koju ste dobili sipajte so i stavite sir, poklopite i čuvajte u frižideru do sedam dana.
Izvor: uradisama/idejezakreativce