Hrana i piće

Napravite domaći mladi sir od mlijeka, pavlake i jaja

Kada sami napravite je uvijek ukusnije nego kupovno, pa zato se isprobajte i u pravljenju sira.

Sir - Printscreen/YT/Uradi sama-ideje za kreativce

Od 1,5 l mlijeka dobićete 450 g sira.

Sastojci:

1,5 l svježeg mlijeka
375 g kisele pavlake
3 jajeta
1,5 kašičica soli

Priprema:

Stavite mljieko da se kuha, a u pavlaku dodajte jaja i promiješajte. Zatim dodajte u jaja i pavlaku so i promiješajte još jednom.

Kada mlijeko proključa smanjite temperaturu i postepeno dodajte smjesu sa jajima, sve vrijeme mešajte. Kuhajte i miješajte dok se ne pojave grudvice.

Pokvasite gazu, pa je stavite u cjediljku, a cjediljku na šerpu. Sipajte sir, pa malo procijedite sir. Unutra stavite manju cediljku da biste dobili ljepši oblik, pa dodatno isjedite, poklopite tanjirom i stavite nešto teško preko, npr. avan. Za sat vremena sir je gotov.

U sutruku koju ste dobili sipajte so i stavite sir, poklopite i čuvajte u frižideru do sedam dana.

Izvor: uradisama/idejezakreativce


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh