Bijeli luk je sastavni dio ukusnih recepata, ali i nezaobilazna namirnica ukoliko želite da se hranite zdravo.
Iako stalno slušamo o svim blagotvornim dejstvima bijelog luka, kardiolog dr Stiven Gandri rekao je da je bijeli luk jedna od najpotcjenjenijih namirnica, kada je u pitanju zdravlje srca i krvnih sudova.
“Bijeli luk nije samo odličan prebiotik, koji omogućava ‘cvjetanje’ crijevnih bakterija odnosno probiotika. Ima i jako antibakterijalno dejstvo, zbog čega oni koji često jedu bijeli luk imaju manje naslaga na arterijskim zidovima”, rekao je dr Gandri.
U čemu je tajna? Dr Gandri zastupa infektivnu teoriju bolesti srca, odnosno teoriju po kojoj određene bakterije, virusi i paraziti izazivaju naslage na zidovima arterija i ugrožavaju njihovo stanje, vodeći do kardiovaskularnih problema.
Ateroskleroza, i bolesti arterija, nastaju upravo zbog tih naslaga a bijeli luk, kao moćni saveznik organizma u borbi protiv ovakvih “napadača”, pomaže našim krvnim sudovima da ostanu čisti.
“Ljudi koji jedu bijeli luk imaju manje tih naslaga. Imao sam pacijente kojima sam predviđao grozne rezultate angiograma, a kada bismo ga uradili, nisu imali naslage”, rekao je on, prenosi “Mondo.rs”.