Prema pisanju britanskog “The Guardiana”, istraživači sa Univerziteta Southampton u Velikoj Britaniji proveli su zanimljivo istraživanje u kojem su pokušali saznati da li konzumiranje kafe smanjuje rizik od hroničnog oboljenja jetre, prenosi Anadolu Agency (AA).
U studiji koja se zasniva na podacima Bio banke u Velikoj Britaniji analizirani su podaci 494.585 osoba.
U studiji su učestvovale osobe u dobi od 40 do 69 godina, od kojih je njih 384.818 konzumiralo kafu, a 109.767 nije konzumiralo ovaj napitak.
U okviru istraživanja poremećaji i oboljenja jetre učesnika praćeni su punih 11 godina.
Rezultati istraživanja su na kraju pokazali da ljudi koji konzumiraju kafu imaju 20 posto manji rizik od nastanka hroničnog oboljenja jetre i bolesti povezanih s masnom jetrom u odnosu na one koji ne konzumiraju kafu.
Također je utvrđeno da ljudi koji konzumiraju kafu imaju 49 posto manji rizik od smrti zbog bolesti jetre u odnosu na one koji to ne čine.
Istraživanje je objavljeno u naučnom časopisu “BMC Public Health”.