Vjeruje se da su ovu dijetu baziranu na jajima razvili nutricionisti sa čuvene američke klinike Mejo, specijalno za Margaret Tačer.
Ova dijeta se zasniva na kombinaciji proizvoda, a osnova ishrane su jaja i agrumi. Ova kombinacija omogućava efikasno sagorijevanje masti u kratkom vremenu, bez posljedica za tijelo. 7 pravila dijete Margaret Tačer:
1. Ručak i večera se mogu mijenjati.
2. Ako tačna količina nije navedena, određeni proizvod se može jesti u količini koja vam odgovara.
3. Jaja mogu djelimično ili potpuno da se zamene sirom.
4. Mogu da se koriste slatkiši, ali bez zaslađivača.
5. Jedite puno voća i pijte mnogo čiste vode.
6. Nemojte jesti prije nego što osjetite glad.
7. Količinu soli smanjite na minimu, zamenite je začinima.
Zabranjeni proizvodi:
Jagnjetina i masna svinjetina;
Banane, urme, mango, smokve, grožđe;
Krompir, kukuruz;
Mlijeko, masan sir;
Životinjske masti, margarin i maslac;
Masne supe;
Tjestenine i peciva;
Šećer i slatkiši na bazi šećera;
Alkohol.
Ova dijeta nije prikladna za one koji su alergični na pojedinu hranu; koji pate od srčanih tegoba; bubrežne bolesnike i tokom trudnoće. Prije nego što započnete ovu dijetu, posavetujte se sa ljekarom!
Da bi bila u formi, gvozdena dama se pridržavala ove dijete 28 dana.
Prva nedelja Doručak je svaki dan isti: 1 -2 kuhana jaja; 1 grejpfrut; čaj ili kafa bez šećera.
Prvi dan:
Ručak: jabuka, kruška i pola pomorandže.
Večera: 400 grama nemasne pečene govedine.
Drugi dan
Ručak: pečena pileća prsa, salata sa limunovim sokom.
Večera: 2 kuhana jaja, salata od svježih krastavaa sa peršunom; pola grejpfruta; 1 tost od cijelog zrna.
Treći dan:
Ručak: Salata sa nemasnim sirom i paradajzim, svježim peršunom i 1 tost od cijelog zrna.
Večera: Kuhano meso sa začinskim biljem i senfon, salata od kupusa, šargarepe i limuna.
Četvrti dan:
Ručak: voćna salata sa nemasnim jogurtom.
Večera: pečena piletina sa kurkumom i korijanderom, salata od paradajza i krastavaca sa celerom.
Peti dan:
Ručak: 2 kuhana jaja, salata od kuhane šargarepe i zelenog graška začinjena soja sosom.
Večera: pečena riba, salata sa grejpom i peršunom.
Šesti dan:
Ručak: smuti na vodi.
Večera: kuhana govedina sa salatom od krastavca i kapar.
Sedmi dan:
Ručak: kuhana piletina, paradajz salata sa bosiljkom.
Večera: pečena paprika sa bijelim lukom i začinskim biljem, tost od cijelog zrna.
Druga nedelja:
Doručak se ponavlja tokom cijele nedelje: 1 – 2 kuhana jaja, grejpfrut, nezaslađen čaj ili kafa.
1 dan:
Ručak: pečena govedina sa svježim povrćem
Večera: 2 kuhana jaja i grejpfrut.
2 dan:
Ručak: pečena pileća prsa sa paprikom ili šargarepom.
Večera: 2 kuhana jaja, 1 pomorandža.
3 dan:
Ručak – pečena govedina sa salatom od kupusa, krastavca i začinskog bilja.
Večera: 2 kuhana jaja i 3 mandarine.
4 dan:
Ručak: 2 kuhana jaja, salata od feta sira sa začinskim bilje, parene tikvice i šargarepa.
Večera: 2 kuhana jaja, 1 pomorandža.
5 dan:
Ručak – pečena riba sa limunom i ruzmarinom
Večera: 2 kuhana jaja, 1 grejpfrut.
6 dan:
Ručak: kuhana piletina, paradajz salata sa paprikom, 1 pomorandža.
Večera: 1 kuhano jaje, voćna salata sa grejpfrutom, nemasni jogurt.
7 dan:
Ručak: pečena piletina sa paradajzom, tikvicama, bijelim lukom i začinksim biljem, 1 pomorandža.
Večera: 2 kuhana jaja, salata od svježih krastavaca sa celerom.
Treća nedelja:
Doručak je isti: 2 kuhana jaja i grejpfrut.
1 dan:
Cijeli dan dozvoljeno je samo voće.
2 dan:
Cijeli dan možete jesti samo bareno ili grilovano povrće. 3 dan: Cijeli dan se jede samo voće i povrće
4 dan:
4 obroka koja se sastoje od malih porcija pržene ili kuhane ribe, salate od kupusa, zelene salate, kuhanog ili pečenog povrća.
5 dan
Pečeno ili kuhano meso, svježe ili skuvano povrće. Svi proizvodi moraju biti podeljeni u 4 jednake porcije koje ćete jesti tokom dana.
6 i 7 dan: Najteži dani s obzirom da se jede po 1 voćka kad osjetite glad.
Četvrta nedelja
Ove navedene namirnice treba jesti 5 do 6 obroka dnevno u manjim količinama. Dodavanje bilo čega je zabranjen.
Poštujte dijetu po navedenom redosledu i smršaćete preko 10 kilograma za 4 nedelje, prenosi Novi