Svi znamo da je tijesto zapravo najbolji dio pice, a da bi ono bilo vazdušasto, morate ga praviti s jednim sastojkom koji svi uvijek imamo u frižideru.
Naime, riječ je o – jogurtu. Uz pomoć jogurta vaše tijesto za italijanski specijalitet će biti savršeno. U nastavku vam predstavljamo recept za najljepše tijesto za picu. prenosi “Radiosarajevo“.
Potrebno:
250 ml jogurta,
600 grama brašna,
1 kesica suhog kvasca,
100 ml ulja,
50 ml vode,
1 kašičica soli,
prstohvat šećera.
Priprema:
Zagrijte 250 ml jogurta, da bude mlako. U jogurt dodajte kesicu suhog kvasca, šećer, 50 ml vode i kašičicu brašna. Sve pomiješajte i ostavite kvasac da reaguje oko 15 minuta. Prekrijte zdjelu krpom ili aluminijumskom folijom.
Kada kvasac naraste, dodajte 100 ml ulja i so, pomiješajte, a onda malo po malo dodajte brašno i mešajte. Ubrzo će biti toliko brašna da ćete ga moći oblikovati samo rukama, piše Noizz.
Sjedinite smjesu i mijesite tijesto oko 10 minuta, dok ne prestane da se lijepi za ruke.
Onda oblikujte tijesto u pogaču i ostavite još pola sata da odstoji u zdjeli, prekriveno krpom. Nakon toga, tijesto je spremno, možete nastaviti sa nanošenjem sastojaka na picu.