Hrana i piće

Kraljica ljetne trpeze: Ovo je originalni recept za šopsku salatu

Šopska salata stigla je na trpeze na Balkanu iz Bugarske i toliko se udomaćila da se smatra “našom”.

radiosarajevo

Obavezna je na porodičnim ručkovim a u restoranima gdje se služi tradicionalna hrana je apsolutno obavezna.

Ljeti, kad je rashlađena, šopska salata najbolji je odabir za ručak, ali i u svakom drugom obliku je super način da se osvježite ovog leta – mnogi je jedu i kao brzinski obrok, piše Noizz.

Iako svi imaju neki svoj omiljeni način pripreme, original kaže da se šopska salata priprema ovako:

Sastojci:

200 g bijelog slanog sira
3 paprike babure
3 paradajza
3 svježa krastavca
1 velika glavica ljubičastog luka
2-3 grančice svježeg peršina
2-3 kašike ulja
2-3 kašike jabukovog ili vinskog sirćeta

Priprema:

Operite paradajz i paprike, krastavac ogulite. Papriku prerežite napola, odstranite joj peteljku i sjemenke pa je narežite na podjednake kockice.

Paradajz i krastavce takođe naseckajte na kockice (ukoliko volite krastavac, ali vam stvara probleme sa želucem, trik je da, kad ga ogulite i presiječete po dužini, čajnom kašikom izvadite sjemenke, op.pr).

Luk ogulite pa dio narežite na tanje kolutove, a ostatak na sitne kockice.

Nasjeckano povrće prebacite u dublju posud (kolutove luka ostavite sa strane), prelijte ga sirćetom i uljem i dobro izmešajte. Na vrh složite kolutove luka, dodajte na sitno rendan slani sir pa sve pospite sjeckanim peršinom,piše Radiosarajevo

Prije služenja sve lagano promiješajte.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh