Prema onome što se vidi na terenu, samo je pitanje dana kada će sa trake sići prvi keksi i kada će Čapljina ponovo zamirisati po prepoznatljivim okusima štrudle, krem-štapića, ali i ostalih, novih slastica koje su ranije najavljene. Građevinski radovi su dobrim dijelom završeni, piše “Crna-hronika“.
PROŠIRENJE
– Od starih pogona nije ostalo skoro ništa. Lasta se proširila i u širinu i u visinu. Nadograđen je novi dio budućeg pogona koji će biti spojen sa rekonstruisanim dijelom, tako da će to biti jedna velika prostrana površina, kažu za Bljesak.info radnici na terenu.
U pogone Laste stigle su i prve mašine i krenulo je njihovo sklapanje.
Radi se o najkvalitetnijim mašinama na tržištu. Oprema je talijanskog i njemačkog porijekla, dok su trake proizveli Švicarci. Radnici očekuju još neke dijelove, pa će mašine uskoro biti sastavljene u potpunosti. S njima rade stručnjaci za mašine iz Italije, Njemačke i Švicarske, kako bi sve bilo urađeno po najvišim standardima.
Kada sve bude gotovo, proizvodnja, laboratorij i uprava biće smješteni u istom pogonu.
Kada su u pitanju ostali radovi, vrijedi istaknuti kako su zadržani stari silosi po kojima je čapljinska Lasta bila nadaleko vizualno prepoznata, a okoliš u krugu tvornice je uređen na način da nijedno stablo nije posječeno.
Podsjetimo, u novembru 2019, vlasnik grudske Violete Petar Ćorluka kupio je Lastu u stečaju i najavio ponovo pokretanje tvornice i proizvodnje.
VISOKI STANDARDI
Tada je najavio kako će u Lastu biti uloženo preko 20 miliona KM te da će Čapljina biti središte u kojemu će se proizvoditi samo najbolji proizvodi konditorske industrije.
– Prehrambena industrija je nešto potpuno novo za cijeli naš tim, koji se bavi svim, od pomnog istraživanja tržišta do planiranja proizvodnje i lansiranja proizvoda na tržište. Svi radovi moraju zadovoljiti visoke standarde prehrambene industrije kako bi svim faktorima mogli konkurisati na tržištu i pružiti jedinstven i kvalitetan proizvod, rekao je Ćorluka.