Njih pripremamo i kada smo bolesni ili imamo neke tegobe. Supe i čorbe su zdrave i većina ljudi ih voli. Supe i čorbe se također pripremaju sezonski ili u zavisnosti od tegoba.
Najpopularnije vrste supa i čorba su supe i čorbe sa knedlama, pileća supa, paradajz čorba, teleća čorba, čorba od graha, supa od ribe i riblja čorba i mnoge druge. Saznajte kada treba jesti određenu supu ili čorbu u nastavku teksta.
Kurban čorbu obično pravimo za bajram. Često se priprema u velikom loncu od jagnjetine, jagnjećih iznjutrica, luka, slatke aleve i ljute paprike, mrkve, paradajza, jaja, riže, peršuna, nane, bibera, paprike, soli i još mnogo toga.
Vrlo ukusna, lagana, ali supa koje može zasititi, je pileća supa sa zaprškom, koja je pogodna za dane kada se borimo protiv gripe i želimo nešto jako, ukusno i toplo. Priprema se od piletine, puno povrća, krompira, začina.
Kada želimo da se hranimo zdravije ili smanjimo kalorije, pogodna je hladna krem supa od karfiola.
Ova supa od karfiola može da bude predjelo i početak obroka. Priprema se kuhanjem karfiola na pari, kako bi se sačuvalo što više njegovih korisnih svojstava.
Tokom proljeća pripremamo proljetnu supu prema godišnjem dobu. Ovo može biti čorba od zelja ili žare. Ova vrsta supa donosi mnogo proljetnog raspoloženja, a veoma je bogata vitaminima.
Supe i čorbe se kuhaju kao osnovna hrana za vrijeme bolesti, jer sadrže vitamine i hranljive sastojke koji vraćaju ravnotežu u tijelo, pa svako bira ukusnu supu ili laganu čorbu prema svojim potrebama. I u zavisnosti od toga da li više volite mesnu supu ili vegetarijansku kuhinju. Šta god više volite, sve dok je jelo domaće i napravljeno s ljubavlju, svidjeće se svima. prneosi “Hayat“.