Neke kekse i kolače želimo sačuvati i njihov rok trajanja produžiti do novogodišnje proslave, a to je moguće uz nekoliko savjeta.
1. Hrskavi kolačići ne podnose vlagu, tačnije vlažna će ih okolina omekšati zbog čega će izgubiti hrskavost.
Preporučuje ih se stoga čuvati u hermetički zatvorenoj posudi.
2. Ostatke kolača od dizanog i lisnatog tijesta najbolje je zamrznuti.
Prije spremanja u zamrzivač, prethodno ih je potrebno ostaviti na pola sata u frižideru pa tek onda prebaciti na temperaturu ispod ništice.
3. Ukoliko želite sačuvati ostatke prhkih keksića s punjenjem koji moraju biti sočni, najbolje ih je čuvati u posudi u koju ste dodali polovicu narezane jabuke.
Oni djeluju poput ovlaživača koji produžuju rok svježine kolača, piše Zadovoljna.hr.
4. Kremaste kolače ne preporučuje se držati u frižideru duže od tri dana.
Nakon toga najbolje ih je zamrznuti i to prekrivene masnim papirom pa pospremljene u vrećicu ili posudu.
Prije planirane konzumacije računajte da je potrebno najmanje tri sata da se kolači u potpunosti odmrznu na sobnoj temperaturi. prneosi “Novi“.