Mnogi koji vole jela „na kašiku“ nikada neće odbiti porciju ukusne begove čorbe, specijaliteta koji se tradicionalno priprema u Bosni i Hercegovini. Poseban ukus ovoj čorbi daju različito povrće – uz obaveznu bamiju i dosta mesa, kao i činjenica da se čorba satima krčka na tihoj vatri.
Sastojci:
700 gr pilećeg mesa (mješavina filea i krilaca)
1 kriška korijena celera
1 veća šargarepa
1 veći korijen peršuna
1 pileća kocka za supu
1 mala kašika soli
1 kašika limunovog soka
1 kašika brašna
2 kašike pavlake za kuhanje
sitno sjeckan peršun
bamije
Priprema:
Povrće isjecite na kockice. Bijelo meso takođe isjecite i posolite, zajedno sa krilcima. Krilca malo propržite u šerpi u kojoj ćete kuhati čorbu tek da se zarumene. Kada ih izvadite stavite povrće i bijelo meso, malo propržite, pa vratite krilca. Nalijte vodom da pokrijete sve i dodajte kocku za supu. Kada prokuha izvadite krilca. Bamije prethodno malo prokuvajte u vodi, pa ih dodajte u čorbu. Kuhajte sve na tihoj vatri, ali je bitno da sve vrijeme vri. Kašiku brašna razmutite u malo ulja i dodajte u čorbu. Pred sam kraj dodajte seckani peršun i pavlaku za kuhanje. Kuhajte još nekih 10-15 minuta uz povremeno miješanje. Ukoliko želite da čorba bude kiselija možete prilikom kuhanja nacjediti malo limuna, piše Stvar ukusa.