Zanimljiv je podatak da se širom svijeta godišnje popije preko 400 milijardi šoljica kafe. Ispijanje kafe donosi te male rituale koji čine da se osjećamo dobro, što je dokazala i studija, u kojoj je otkriveno da kafa podstiče osjećanja ljubaznosti, prijateljstva i sreće.
Smatra se da zrna kafe sadrže vitamine B, kalijum, riboflavin i oko hiljadu različitih biljnih jedinjenja.
Pored toga, kafa je takođe odličan izvor antioksidanata. Međutim, postavlja se pitanje da li ima razlike između tople i hladne kafe, i ako ima, koja varijanta je zdravija?
Topla ili hladna kafa?
Postoji više načina da napravite ledenu kafu. Hladni napitak se pravi sa hladnom vodom za nižu kiselost. Ledena kafa ima tendenciju da bude manje kisela i nježnija za vaš probavni sistem, za razliku od tople kafe.
S druge strane, vruća kafa ima više antioksidanata nego hladna kafa. Naravno, dodatni dodaci poput šećera mogu promijeniti zdravstvene prednosti i učiniti kafu nezdravom, piše b92.