Na svu sreću kod nas se uzgaja i ima je u izobilju. Prave se razna jela a jedno od najpoznatijih je pirjan od raštike. Ako zaista želimo prvoklasno povrće u tanjiru, izaberimo raštiku. Zbog bogatog udjela kalcija, zbog blagotvornog djelovanja na jetru i čišćenje organizma od toksina, ali i zbog niske kalorične vrijednosti, zaslužuje sve pohvale.
Sastojci
1 kg raštike (izrezati na tanko)
500 gr junetine sa kosti
1 glavica luka
2 česme / češnja saransaka (bijelog luka)
1 kom. Mrkve (sitno isjeckati)
po potrebi majdonosa
sol, biber, začin tipa vegete
1 šoljica riže
ulje
Priprema
Pripremiti raštiku, otkinuti drške i izrezana je na tanko te ga oprati. Šerpu sa vodom staviti da prokuha i u vruću vodu, stavljati kupus da se obari. Obarenu raštiku dobro isprati vodom.
U exspres lonac staviti meso, da prokuha, i neka tako kuha 20 min.Prebaciti u šerpu stavite raštiku, sitno isjeckan luk, saransak, mrkvu i majdonos.
Dodati začine (so, biber, začin tipa vegete,malo ulja). Dodati i vodu ali ne previše.
Lonac poklopiti i kuhati (sati i po).
Nakon toga otvoriti lonac, provjeriti da li su meso i raštika mekan, pa dodati očišćenu i opranu rižu. U loncu tada ne treba da bude puno vode. Pirjan sa rižom kuhati nekih 15 min.
Lonac skloniti sa šporeta i lagano promiješati, da se kupus i riža sjedine.
Napomena
Postoji veliki broj načina kuhanja pirjana or raštike, ovo je samo jedan od njih.
Coolinarka