Hrana i piće

Koliki je rok trajanja tvrdo kuhanih jaja?

Nakon što jednom napravite savršeno tvrdo kuhano jaje, vjerovatno ćete ga poželjeti dodati u svaki obrok. Može biti doručak u pokretu, dio sendviča, salate, francuskog krumpira…

Kuhana jaja - Fokuzz.com

Tvrdo kuhana jaja izvrsna su tokom cijele godine, ali najpopularnija su u proljeće. Kako se bliži vrijeme ukrašavanja jaja, ponovno raste zanimanja za njih. Osim što je zabavno svim generacijama, tvrdo kuhano jaje će biti i neizostavan obrok na Uskrs i uskrsni ponedjeljak.

Ali prije nego što krenete uživati u tvrdo kuvanima jajima, odgovorimo na prastaro pitanje: koliko dugo su ovako spremljena jaja sigurna za konzumaciju?

Prema America Egg Boardu, najbolje je tvrdo kuhana jaja držati u hladnjaku. Ako su još u ljusci, ostaće ukusna nedjelju dana nakon što se skuhaju. Oguljena jaja treba pojesti isti dan. Niko ne preporučuje zamrzavanje tvrdo kuhanih jaja, bilo u ljusci ili bez nje.

Ministarstvo poljoprivrede Sjedinjenih Američkih Država savjetuje da tvrdo kuhana jaja, kao niti jednu drugu nekonzerviranu hranu, bilo kuhanu ili ne, ne ostavljate na temperaturama između 4 i 60 stepeni Celzijusovih duže od dva sata. To je zato što je to temperaturni raspon u kojem opasne bakterije najbrže rastu. A ako temperatura prelazi 32 stupnja Celzijusovih, a vi na primjer spremate roštilj, lako kvarljivu hranu treba baciti nakon samo jednog sata, prenosi Index.

Kako prepoznati pokvareno tvrdo kuhano jaje?

Vrlo jednostavno – prema mirisu. Pokvarena tvrdo kuhana jaja obično jako mirišu na sumpor, koji se i opisuje kao miris pokvarenih jaja. Ako i niste sigurni je li jaje stajalo predugo, jednostavno ga bacite. Nije vrijedno rizika.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh