Hrana i piće

Zbog čega čaj od žalfije ne treba često konzumirati

Žalfija je izuzetno zdrava, ali samo ako se koristi kako je propisano.

Žalfija - Flickr.com

Listovi žalfije puni su antioksidanata koji imaju antiinflamatorna svojstva i pomažu u zaštiti od slobodnih radikala. Pored toga, žalfija ima i antimikrobna svojstva, zbog čega su je ljudi su koristili kao biljku za dezinfekciju.

Jedna kašičica mljevene žalfije sadrži 10 odsto dnevne vrijednosti vitamina K, koji je važan za zdravlje kostiju i protiv zgrušavanja krvi. Takođe, ova biljka ima brojne hranljive sastojke poput magnezijuma i vitamina A.

Međutim, pošto žalfija sadrži tujon, jedinjenje koje je toksično u velikim količinama, čaj od žalfije ne treba piti svakog dana.

Kako se pravilno konzumira čaj od žalfije?

Kako biste napravili čaj od žalfije, preporučuje se da dodate dvije kašičice žalfije u 300 ml vrele vode, i ostavite da odstoji 15 minuta.

Iako je gorak, čaj od žalfije treba piti kad je vruć, jer čini čuda protiv bolova u grlu i može pomoći u snižavanju holesterola, prenose Novosti.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh