Hrana i piće

Kako da junetina ne bude žilava i mekana kao puter

Kupili ste naizgled odličan komad junećeg mesa, ali nakon što ste ga pripremili u kuhinji i poslužili na tanjiru, shvatili ste da ukus i nije toliko dobar jer ga je teško sažvakati, odnosno žilav je – situacija koja se dogodila svima barem jednom ma koliko god vješti bili u kuhanju.

Dobra vest je da postoje neki trikovi u pripremi s kojima to može da se spreči. Juneće meso treba omekšati pre nego krenete termički da ga obrađujete, a to može da se uradi na nekoliko zanimljivih načina.

Pripremite marinadu od ulja i začina, stavite meso unutra i ostavite preko noći u frižideru. Sat do dva pre pripreme ubacite unutra još i nekoliko kriški kivija – on sadrži proteolitičke enzime koji potpomažu razgradnju vezivnog tkiva u mesu, pa ono postaje vrlo meko. Isto deluje i ananas.

Osim ove dve vrste egzotičnog voća, možete dodati malo pirinčanog vina, rendanog luka i jabuke i ostaviti u tome meso tokom cele noći, a jednako dobro deluju i kiseline poput limuna i sirćeta. Limun će djelovati već nakon sat vremena, pa se ovim trikom možete poslužiti ako pripremate neko jelo u zadnjem trenutku. U sirćetu već mora da stoji celu noć.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh