Za pripremu vam treba tek nekoliko sastojaka, koje vjerovatno već imate kod kuće, a najviša vremena oduzet će vam sjeckanje krompira, no ako imate pri ruci kuhinjsko pomagalo mandolinu, s rezanjem ste gotovi u tren oka.
Krompiri au gratin poznati su još pod nazivom dauphinoise, a riječ je o klasiku iz francuske kuhinje. Recept je vrlo jednostavan: radi se o nekoliko slojeva tanko narezanih krumpira koji se peku u maslacu i vrhnju s dodatkom, mirisne svježe majčine dušice.
Potrebni sastojci:
-250 ml slatkog vrhnja
-2 češnja bijelog luka
-30 g maslaca
-1.25 kg krompira
-1 kašičica soli
-malo bibera
-250 g sira, naribanog poput cheddara, edamera…
-svježa majčina dušica
Priprema:
Rastopite maslac i izmiješajte ga s vrhnjem i protisnutim bijelim lukom. Pećnicu zagrijte na 180°C. Ogulite krompire i narežite na što tanje kriške. Posolite ih i pobiberite. U kalup za pečenje poredajte trećinu narezanih krompira te na njih izlijte razmućeni maslac i vrhnje. Pospite s trećinom naribanoga sira i par listića majčine dušice. Ponovite isti postupak još jednom, a treći sloj krompira zalijte s vrhnjem i maslacom, no nemojte ga posipati sa sirom. Pokrijte folijom i stavite u pećnicu na 50-60 minuta dok krompiri ne omekšaju. Izvadite ih i pospite s ostatkom sira i ponovo stavite u pećnicu na 15-ak minuta dok se sir ne rastopi i ne dobije zlatno žutu boju, piše Raport.