Iako se tijelu Kim Kardashian dive mnoge žene diljem svijeta, ona sama njime već duže vrijeme nije bila zadovoljna.
Odlučna u namjeri da joj se istinski počne sviđati odraz u ogledalu, krenula je sa svakodnevnim jutarnjim treninzima uz privatnog trenera te se odlučila pridržavati režima prehrane kojeg je u 70-ima osmislio Robert Atkins.
Uz ovu dijetu kod koje fokus nije na smanjenom unosu kalorija, već unosu dovoljne količine hrane bogate vlaknima poput voća i povrća, postigla je nevjerojatne rezulate. U proteklih je nekoliko mjeseci pridržavajući se ovog režima uspjela istopiti 30 kilograma, a impresivnu je liniju kojom je napokon zadovoljna pokazala prilikom otvorenja butika svog novog brenda SKIMS, privukavši tako više pažnje nego sam događaj.
Kako djeluje Atkins dijeta?
Dr. Robert C. Atkins još je davne 1972. napisao ‘Dr. Atkins’ Diet Revolution: The High Calorie Way to Stay Thin Forever’, bestseler u kojem je predstavio tada inovativni režim prehrane koji se bazirao na smanjenom unosu ugljikohidrata.
Dijeta se u početku smatrala nezdravom, ponajviše zbog visokog udjela zasićenih masti, no danas je učinak zasićenih masti na zdravlje i bolesti srca tema mnogih rasprava među stručnjacima, a njihovim prema zasićenim mastima naklonjenim stavovima u prilog idu i brojne studije koje su pokazale da su dijete s niskim udjelom ugljikohidrata – bez potrebe za brojanjem kalorija – učinkovite za mršavljenje i mogu dovesti do raznih poboljšanja zdravlja.
Sama dijeta podijeljena je na 4 faze, no njeni mnogi pobornici odlučuju potpuno preskočiti prvu fazu i od samog početka uključiti puno povrća i voća, a što se također pokazalo kao pristup koji može biti vrlo učinkovit i može pomoći osigurati da dobivate i dovoljno hranjivih tvari i vlakana.
Faza 1: Jede se maksimalno 20 grama ugljikohidrata dnevno tijekom 2 tjedna. Jedite namirnice bogate masnoćama i proteinima, uz povrće s niskim udjelom ugljikohidrata poput lisnatog povrća. Ova faza ključna je za pokretanje gubitka težine.
Faza 2: Polagano se u prehranu dodaje više orašastih plodova, povrća s niskim udjelom ugljikohidrata i malih količina voća.
Faza 3: Kada budete vrlo blizu svoje ciljne težine, u prehranu se dodaje više ugljikohidrata dok se gubitak težine ne uspori.
Faza 4: U ovoj je fazi dozvoljeno jesti onoliko zdravih ugljikohidrata koliko vaše tijelo može podnijeti bez ponovnog dobivanja na težini.
Hrana koju treba izbjegavati ili unositi u ograničenim količinama:
– šećer: nalazi se u bezalkoholnim pićima, voćnim sokovima, kolačima, slatkišima, sladoledu i sličnim proizvodima
– žitarice: pšenica, pira, raž, ječam, riža
– hrana s niskim udjelom masti: ponekad ima jako puno šećera
– povrće s visokim udjelom ugljikohidrata: mrkva, repa
– voće s visokim udjelom ugljikohidrata: banane, jabuke, naranče, kruške, grožđe
– škrob: krumpir, batat
– mahunarke: leća, grah, slanutak
Hrana na kojoj biste trebali temeljiti svoju prehranu:
– meso: govedina, svinjetina, janjetina, piletina, slanina i drugo
– masne ribe i plodovi mora: losos, pastrva, sardine i skuša
– jaja: najbogatija hranjivim tvarima
– povrće s niskim udjelom ugljikohidrata: kelj, špinat, brokula, šparoge i drugo
– punomasni mliječni proizvodi: maslac, sir, vrhnje, punomasni jogurt
– orašasti plodovi i sjemenke: bademi, makadamija, orasi, suncokretove sjemenke
– zdrave masti: ekstra djevičansko maslinovo ulje, kokosovo ulje, avokado i ulje avokada
Pića koja su prihvatljiva za vrijeme trajanja dijete:
– voda, koja bi uvijek trebala biti vaš omiljeni napitak
– kava, jer je bogata antioksidansima
– zeleni čaj koji je također bogat antioksidansima
– alkohol se smije piti u malim količinama, a preporučuju se suha vina bez dodanih šećera dok pića s visokim udjelom ugljikohidrata poput piva treba izbjegavati
Primjer jelovnika za 1 tjedan
Ponedjeljak:
Doručak: jaja i povrće, prženo na kokosovom ulju
Ručak: salata od piletine s maslinovim uljem i šakom orašastih plodova
Večera: odrezak i povrće
Utorak:
Doručak: slanina i jaja
Ručak: ostatak piletine i povrća od prethodne večeri
Večera: cheeseburger bez peciva s povrćem i maslacem.
Srijeda:
Doručak: omlet s povrćem, pržen na maslacu
Ručak: salata od škampa s malo maslinovog ulja
Večera: mljevena govedina s povrćem
Četvrtak:
Doručak: jaja i povrće, prženo na kokosovom ulju
Ručak: ostatak prženja od večere prethodne večeri
Večera: losos s maslacem i povrćem
Petak:
Doručak: slanina i jaja
Ručak: salata od piletine s maslinovim uljem i šakom orašastih plodova
Večera: mesne okruglice s povrćem
Subota:
Doručak: omlet s raznim povrćem, pržen na maslacu
Ručak: ostaci mesnih okruglica od prethodne večeri
Večera: svinjski kotleti s povrćem
Nedjelja:
Doručak: slanina i jaja
Ručak: ostaci svinjskih kotleta od prethodne večeri
Večera: pileća krilca na žaru sa salsom i povrćem
Mnogi koji su isprobali ovu dijetu otkrili su kako im se apetit smanjio i kako su im tri obroka dnevno, a nekima i dva, bila i više no dovoljna. Ako slučajno ne budete među njima i osjetite glad između obroka, dozvoljeni su međuobroci kao na primjer tvrdo kuhano jaje ili dva, nekoliko kriški sira, komad mesa, šaka orašastih plodova, grčki jogurt, bobičasto voće i šlag, mlade mrkve (osim u prvoj fazi) te voće (nakon prve faze), prenosi story.