Svaštara

OVO SU PRAVILA SEZONSKE ISHRANE KOJA SVAKO MORA DA ZNA KAO TABLICU MNOŽENJA: Šta jedemo kada stigne proljeće?

Trendovi zdrave ishrane su postali praktično nemogući za prebrojati ali danas govorimo o vrsti ishrane koja nije trend (iako se uklapa u mnoge od njih) već jednostavno: zdrav razum. Da li znate šta je to sezonska ishrana?

Šta je sezonska ishrana?

Pod ovim terminom podrazumijeva se konzumiranje hrane koja je “u sezoni” i proizvodena lokalno. Iako termin “lokalno” može imati široko značenje, on generalno podrazumijeva da hrana koja se konzumira nije prešla dug put od svog izvora do vašeg stola.

Iako su nam mnoge vrste voća i povrća dostupne tokom cijele godine, razmislite odakle ono stiže i koliko je hemijski tretirano. Ukoliko se opredjelite za hranu koja je trenutno dostupna u vašoj okolini, odnosno čija je sezona u punom jeku, izbjegavate namirnice koje su manjeg kvaliteta. Da, svi bismo željeli da jedemo jagode tokom cijele godine ali sve one koje su uzgajane van sezone često su teško hemijski tretirane, rano ubrane i provele su veoma dug period od branja do vašeg tanjira, kako bi sazrele. Od trenutka kada je ubrano, voće i povrće postepeno gube svoju svježinu i hranljivost.

Zašto ponovo pričamo o sezonskoj ishrani?

Odgovor je poprilično jasan: u ljudima se ponovo probudila želja da se povežu sa prirodom i njenim ciklusima. Pored toga, ovaj način ishrane ranije je bio praktično obavezan pošto drugih opcija nije ni bilo. Danas, za razliku od nekada, ipak gajimo više različitih biljaka na jednom području pa se time izbjegava nekadašnja monotonija.

Zašto sezonska ishrana?

Smjena godišnjih doba jeste pojava koja utiče na cijeli živi svijet. Poprilično je arogantno držati se stava da ne utiče na ljude, zar ne? Iako mi sami ne primjećujemo neke od ovih promijena na isti način na koji primjećujemo da opada lišće, to ne znači da se one ne odvijaju.

Ove promijene, nažalost, nisu uvijek na bolje. Na primjer, proljeće je poznato po tome što sa sobom donosi tzv. proljećni umor, sezonski grip, kao i pojačanje nekih hroničnih oboljenja, ali i alergije. Riječju, bioritam je odgovoran za sve, pa i za izazove sa kojima se suočava naš organizam. Iz svih ovih razloga, smjena godišnjih doba predstavlja i svojevrstan stres za naš organizam, a pravilne promijene u ishrani mu pomažu da se brže i efikasnije adaptira na njih.

Šta jesti u proljeće

Evo nekoliko savjeta kako da se optimalno hranite nakon zime

Lokalno voće i povrće – okej, ovo je savjet koji se ne odnosi isključivo na ovaj period ali važno je da što više namirnica koje konzumirate bude u sezoni i lokalno. U prevodu? Ananas je divna stvar ali je nutritivno mnogo vredniji tamo gde raste nego kod nas. Ovo ne znači da ga ne treba nikada jesti, već da jednostavno veći dio unosa voća i povrća treba da bude prilagođen vremenu i mjestu na kom se nalazite. Postoje neki izuzeci od ovog pravila, na primjer avokado i razne vrste bobičastog voća koje se mogu konzumirati i zamrznute bez značajnog gubitka hranljivosti.
Protein konzumirajte umjereno – u proljeće vam nije potrebna velika količina proteina, jedan do dva obroka na dan koja ga sadrže su više nego dovoljna. Ne zaboravite da meso nije jedini izvor proteina i da, pored drugih izvora životinjskih proteina poput jaja i mlječnih proizvoda, postoje i oni biljni poput mahunarki. Ne pretjerujte sa proteinima životinjskog porijekla ali ih nemojte ni potpuno isključivati bez konsultovanja sa ljekarom, pogotovo ne u slučaju trudnoće ili stanja kao što je amenoreja, odnosno izostanak menstruacije.
Smanjite količinu pržene i kuhane hrane – u ovo doba godine, preporučuje se konzumiranje svježe hrane u većim količinama, kao i hrane kuhane na pari.

Riječ sezone je “gorko”

Gorke namirnice su nam – u umjerenoj količini – potrebne u ovo doba godine iz nekoliko razloga:

Čišćenje kvržica na jeziku pomoću kojih osjećamo ukuse.

Čišćenje jetre nakon zime. Jetra je organ koji ne pati samo ukoliko puno pijete, danas je sasvim dovoljno živjeti u modernim gradskim uslovima pa da ona bude opterećena pošto je njena uloga da vrši stalnu detoksikaciju organizma i u njoj se talože štetne materije.

Ojačavanje imunog sistema. Gorke namirnice imaju antimikrobno dejstvo ali i ublažavaju manifestacije alergija i hroničnih oboljenja koja se pogoršavaju u proljeće.

Poboljšanje tonusa mišića. Većina gorkih namirnica sadrži steroide (u veoma niskom koncentracijama) i esencijalne masne kiseline koje ubrzavaju metaboličke procese i utiču na tonus mišića.Sa proljećem smanjite (ne izbacujte)

Crnu kafu i čaj
Hladne napitke sa ledom
Alkohol
So
Ljute začine
Pšenične prerađevine
Mlijeko i fermentirane mliječne proizvode
Masna crvena mesa


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh