Region

HPV vakcina stigla u Srbiju

U Srbiju je danas stigla HPV vakcina koja će se od ponedjeljka distribuirati prema planu Instituta za javno zdravlje, kazala je direktorica Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje Sanja Radojević Škodrić.

HPV vakcina stigla u Srbiju - Ilustracija

– Najidealnije razdoblje za primanje te vakcine je između 12 i 14 godina. Država je osigurala najsavremeniju vakcinu koja predstavlja zlatni standard prema preporuci struke – rekla je Škodrić Radojević.

Prema njenim riječima, do kraja iduće sedmice HPV vakcina bit će dostupna u svim institutima za javno zdravlje, kao i u domovima zdravlja u Srbiji, prenosi Radiotelevizija Srbije.

Ističući kako je prema ocjeni Svjetske zdravstvene organizacije, spomenuta vakcina jedna od nesigurnijih, Radojević Škodrić je kazala da će vakcinu primati djeca do 14 godina u dvije doze, a ostali od 14 do 19 godina primat će tri doze, piše Fena.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh