Mame nas svojim slatkastim mirisom i lakoćom kombinovanja sa drugim i slatkim i slanim namirnicama, ali ujedno su bogate hranjivim materijama i njihova redovna konzumacija pozitivno utiče na naše zdravlje. U tome nije zanemariv ni njihov uticaj na naš spoljašnji izgled, najprije kožu.
Jedna prosječna breskva sadrži 58 kalorija, puna je proteina, vitamina C, A, E i K, mangana, vlakna, gvožđa i kalijuma, a sadrži manje od jednog grama masti. Vredi istaći i bogatstvo antioksidanata, a ako se napravi od ovog voća sok, to omogućava bržu apsorpciju i delovanje na naš organizam već nakon 30 minuta.
Evo šta takva kombinacija nutrijenata, minerala, vitamina i antioksidanata može da učini za naše zdravlje!
1. Poboljšava probavu
Prosječna breskva sadrži 2 grama vlakana, od čega ih je pola rastvorljivo, a pola nerastvorljivo. Upravo ona nerastvorljiva povoljno utiču na našu probavu i pomažu kod opstipacije, dok rastvorljiva hrane dobre bakterije koje utiču na zdravlje probavnog sistema.
2. Smanjuje alergije
Jedinjenja koja se nalaze u breskvi povoljno utiču i na one koji se bore s letnjim alergijama, najpre s polenom trave u vazduhu. Naime, kada je telo izloženo alergenima, ono otpušta histamin, odnosno hemilkaliju koja nastoji da pomogne organizmu u odbrani od alergena. Istovremeno, histamin izaziva neugodne simptome alergije kao što su svrab, kijanje i kašalj.
Tu nastupaju dobrobiti breskve jer njena jedinjenja smanuju otpuštanje histamina u krv i istovremeno ograničavaju upalne procese koji su posledica alergijske reakcije.
3. Zateže kožu
Ekstrakti breskve često se mogu naći u kremama za lice i tijelo, i to ne bez razloga. Naime, jedinjenja iz breskve poboljšavaju sposobnost kože da duže zadrži vlagu, a samim tim koža je zategnutija. Sami cvjetovi breskve često se u alternativnoj azijskoj medicini koriste i za ublažavanje opekotina od sunčevih zraka.
4. Smanjuje nivo šećera u krvi
Breskva se često preporučuje kao dio obroka dijabetičara zbog svoje sposobnosti snižavanja nivoa šećera u krvi.
5. Osnažuje imunitet
Na kraju, redovna konzumacija bresaka koje obiluju pomenutim antioksidansima, vitaminima i mineralima može snažno da utiče na stvaranje otpornijeg imuniteta organizma, što nam pak pomaže u lakšem nošenju sa sezonskim prehladama, ali i drugim bolestima.
Savet: Kako biste nakon kupovine što duže sačuvali svježinu bresaka, birajte one tvrđe ili tek lagano mekane. Na sobnoj temperaturi mogu izdržati do najviše nedelju dana, a ako želite da ih sačuvate za kasnije, operite ih, isecite na kockice i spakujte u zamrzivač pa ih kasnije koristite za pripremu zdravog smutija. prneosi “Novi“.