Šteta je da ne iskoristimo priliku i uživamo u ovoj zdravoj namirnici koja je puna vitamina i minerala i koja je odlična za zaštitu zdravlja. Mladi luk ima antibakteriska svojstva, pa štiti od upala, pomaže kod prehlade, a odličan je i za poboljšanje varenja.
Zašto je dobar mladi luk?
Zeleni dio mladoga luka nikako ne bi trebalo da bacamo jer se u njemu nalaze nutrijenti odlični za naše zdravlje.
Zašto je mladi luk dobro jesti svaki dan…
Mladi luk štiti od upala i smanjuje rizik od bolesti mrežnice, a samo jedan luk sadrži oko 3 posto dnevnih potreba za vitaminom A! To nije sve…
Evo top pet razloga zašto je mladi luk dobro jesti svaki dan….
Mladi luk štiti srce
Pun je antioksidansa koji štiti ćelije u tijelu od oštećenja izazvanih djelovanjem slobodnih radikala. Uz to, mladi luk drži krvani pritisak u granicama normale i smanjuje rizik od stvaranja ugrušaka, piše alo.rs.
Dobar je za vid
Mladi luk štiti od upala i smanjuje rizik od bolesti mrežnice. Sadrži vitamin A koji je važan za proizvodnju proteina u očima, zaslužnog za dobar vid. Ljudi kojima nedostaje ovog vitamina mogu patiti od noćnog sljepila i drugih poremećaja. Jedan luk sadrži oko 3 posto dnevnih potreba za vitaminom A.
Napravite… Proju s mladim lukom, rukolom i sirom
Mladi luk jača kosti
Vitamin C i K kojima mladi luk obiluje, dobri su za zaštitu kostiju. Samo jedan luk sadrži oko 20 posto preporučene doze vitamina K i oko 2 posto vitamina C. I jedan i drugi važni su sa gustoću i čvrstoću kostiju. Nedostatak ovih vitamina povećava šansu za razvoj osteoporoze i lomove.
Snižava holesterol
Snižava holestorol – posebno njegov zeleni dio koji neki ljudi bacaju, a bolje bi bilo da ga pojedu. Osim što snižava nivo lošeg holesterola u krvi, pomaže i u regulisanju nivoa šećera.
Za ljepšu kožu
Mladi luk pomaže tijelu u proizvodnji kolagena koji je važan za lijepu, zdravu i zategnutu kožu. Kolagen je zaslužan za usporavanje nastanka bora na licu i nalazi se u mnogim kremama.