Jede vam se nešto što će vas zasititi, napuniti energijom, osigurati nutrijente i pri tome vas – rashladiti.
Teško je pronaći jelo koje bi zadovoljilo sve od navedenog i pri tome bilo toliko ukusno da ga želite pripremati svaki put iznova.
No, hladna juha od krastavaca, gotova za samo 15 minuta, svakako je nešto što biste trebali probati.
Ova juha ne zahtijeva nikakvo kuhanje već samo svježe začinsko bilje poput vlasca i kopra (možete koristiti peršin, timijan i ružmarin) te dodatak grčkog jogurta za malo okusa. Sve okuse možet euravnotežiti s limunovim sokom, soli i bijelim paprom, savjetuju na thekitchn.com.
Jedan tajni sastojak kojim možete obogatiti ovu juhu je i rižin ocat – dat će savršenu slatkoću, a neće nadjačati okuse juhe.
Najluđi recept koji ćete probati ovog ljeta: Odresci od kupusa s neodoljivim začinima
SASTOJCI:
1/2 vezice svježeg kopra
1 velika vezica svježeg vlasca
1/2 vezice svježeg peršina (oko 15 grančica)
2 srednje velika krastavca
1 srednji limun
1 češanj češnjaka
300 ml nemasnog ili punomasnog grčkog jogurt
60 ml maslinova ulja + dodatno za posluživanje
2 žlice tahinija
1/2 žličice soli
malo mljevenog bijelog papra
1 žlica rižinog octa
PRIPREMA:
Uzmite svježi kopar, otprilike oko dvije žlice. Svježi vlasac grubo nasjeckajte dok ne dobijete oko dvije velike žlice.
Od 10-ak svježih grančica peršina natrgajte listove i krupno nasjeckajte dok ne dobijete 2 žlice.
Odrežite krajeve od 2 srednja krastavca. Prepolovite poprečno, a zatim svaki komad prepolovite po dužini. Malom žlicom izvadite sredinu i bacite.
Mali dio krastavca sitno nasjeckajte i stavite u hladnjak za ukras.
Preostale krastavce krupno nasjeckajte i dodajte u blender zajedno s pripremljenim začinima.
Iscijedite sok limuna dok ne dobijete 2 žlice. Dodajte sok, 1 češanj češnjaka, grčki jogurt, 60 ml maslinovog ulja, 2 žlice tahinija, 1/2 žličice soli i bijeli papar u blender.
Blendajte dok smjesa ne postane kremasta i glatka, do najviše jedne minute.
Stavite blender u hladnjak (ili juhu možete prebaciti u zdjelu) i hladiti najmanje 4 sata ili cijelu noć.
Poslužite juhu s jednom žlicom rižinog octa (promiješajte), maslinovim uljem i svježim začinima te sitno sjeckanim krastavcima koje ste kod pripreme ostavili sa strane.