Doktori kažu da svako od nas može da preduzme dodatne korake kako bismo izbjegli oštećenje svoje kože – ali naglašavaju da to nikako nije zamjena za SPF.
Ljeto je pred nama, a predviđanja su da će biti vema toplo. Iako malo sunca može učiniti čuda za naše raspoloženje, važno je zaštititi se od štetnih sunčevih zraka kremom za sunčanje i ne provoditi previše vremena na otvorenom na velikoj vrućini.
Ali doktori kažu da postoje načini na koje možete povećati zaštitu od sunca onim što jedete – i na kraju spriječiti opekotine od sunca.
Doktorka Megan Rosi, stručnjak za zdravlje crijeva i ishranu, rekla je da kako biste dodatno zaštitili kožu treba redovno da jedete određeno crveno i narandžasto voće i povrće. Ona je na Instagramu podijelila savjet, objašnjavajući:
– Iako je krema za sunčanje uvijek neophodna, ono što jedete takođe može da vas zaštiti od UV zračenja zahvaljujući hemikalijama koje štite kožu, takozvanim likopen i beta-karoten koji se nalaze u voću i povrću, poput – grejpfruta, lubenice, papaje, crvene paprike, kao i paradajza.
Prema jednoj studiji, oni koji su jeli 40 g paradajz paste sa maslinovim uljem svaki dan tokom 10 nedjelja imali su 40 odsto manje opekotine od sunca od onih koji nisu. Ona je objasnila:
– Likopen u paradajzu takođe može da nas zaštiti od drugih faktora životne sredine kao što su zagađenje, zračenje i dim, što je prilično dobro.
Ono što je zaista interesantno je da naše tijelo mnogo bolje apsorbuje ove hemikalije kada se kombinuju sa zdravim mastima – maslinovim uljem.
“Mislim da je fascinantno da biljna hrana ne radi samo iznutra da hrani naše mikrobe, već i spolja da nas bolje zaštiti. Svoju poruku je završila važnim upozorenjem da kožu i dalje štiti kremom za sunčanje. Ali zanimljivo je znati kako možete da povećate zaštitu svoje kože ovog leta”, dodao je dr Rosi.
Ljekar opšte prakse NHS sa sjedištem u Sariju, dr Raj Arora, podržao je tu tvrdnju, rekavši da određena hrana može pomoći da povećamo našu zaštitu od UV oštećenja.
“Istraživanja su pokazala da određena jedinjenja u hrani kao što su karotenoidi, polifenoli i neki vitamini mogu poboljšati sposobnost kože da se zaštiti od UV oštećenja, kao i da ubrzaju proces zarastanja kože od oštećenja od sunca”, rekao je dr Arora za “Mirror”.
On napominje da nivo zaštite može zavisiti od toga koliko dugo se ova vrsta hrane konzumira.
“Iako je potrebno više istraživanja, čini se da ishrana definitivno ima ulogu u zaštiti kože od štetnih UV zraka. Kada to kažem, siguran način zaštite kože je, naravno, redovno nanošenje kreme za sunčanje, nošenje naočara za sunce i naravno šešira”, zaključio je doktor, piše 24sedam.rs.