Ova nutritivno bogata riba prepuna je bjelančevina, a tu su i omega 3-kiseline koje uravnotežuju holesterol u krvi i djeluju protivupalno kao i vitamini B grupe, koji se takođe u sardinama nalaze u velikim količinama, naročito vitamin B12, navodi Tportal.
Sardina je odličan izvor vitamina D i kalcijuma, a u značajnoj količini sadrži i fosfor, gvožđe, selen, magnezijum i jod.
Budući da se sardina hrani planktonom i nalazi se na dnu prehrambenog lanca u moru, stručnjaci ističu kako se zbog toga u sardinama, za razliku od nekih drugih vrsta ribe, ne nakupljaju teški metali poput žive. prenosi n1
Zbog toga je preporuka da se ova riba što češće konzumira, a njezina je prednost je i u tome što se brzo i jednostavno priprema, a cijenovno je prihvatljiva.
Pečene ili konzervirane sardine i slani fileti odlično se slažu s npr. povrćem u salatama, ali i s krompirom i tjesteninom, piše tportal.