Svijet

Erdogan najavio potpisivanje sporazuma: Objavit ćemo svijetu dobre vijesti

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da će svijetu objaviti dobre vijesti o izvozu žitarica nakon što delegacije Ukrajine i Rusije kasnije danas potpišu sporazum u skladu sa planom Ujedinjenih nacija za nastavak izvoza žita iz Kijeva.

Recep Tayyip Erdogan - Screenshot

Ceremonija potpisivanja biće održana u 16.30 po lokalnom vremenu u kancelariji turskog predsjednika u palati Dolmabahče u Istanbulu, prenosi Rojters, a taj događaj je podigao očekivanja da će se ublažiti globalna prehrambena kriza uzrokovana sukobom između dva najveća svjetska izvoznika hrane, Rusije i Ukrajine, navodi Rojters.

“Uskoro će sporazum biti potpisan i time će se prevazići problemi u vezi sa žitom. Tada ćemo svijetu objaviti dobre vijesti”, izjavio je Erdogan u Istanbulu, prenosi Rojters.

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu, njegov turski kolega Hulusi Akar i ukrajinski ministar infrastrukture Oleksandar Kubrakov trebalo bi da danas u Istanbulu potpišu sporazum o uspostavljanju koridora za izvoz poljoprivrednih proizvoda iz Ukrajine preko Crnog mora, piše BHRT.


Facebook komentari

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije portala Haber.ba. Molimo autore komentara da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Haber.ba zadržava pravo da obriše komentar bez prethodne najave i objašnjenja - Više o Uslovima korištenja...
Na vrh