Jesti kasno tokom ljetnog perioda može povećati rizik od srčanog udara, upozorio je turski kardiolog Servet Altay, javlja Anadolu Agency (AA).
Altay je u razgovoru za AA govorio o povećanom broju smrtnih slučajeva povezanih sa srčanim bolestima tokom ljetnog perioda.
Kazao je kako toplo vrijeme, gubitak tečnosti i nepravilna ishrana mogu povećati rizik kod osoba sa srčanim oboljenjima, koje bi trebale biti opreznije kada je u pitanju prehrana, naročito tokom ljeta.
”Preporučujemo da se ne jede kasno. Naš metabolizam nije prilagođen za to. Neophodno je večerati u prigodno vrijeme, a ne treba jesti poslije 19 ili 20 sati“, rekao je on.
Dodao je kako kada je večera praćena alkoholom, raste nivo kortizona što u jutarnjim satima može dovesti do srčanog udara.
Preporučuje konzumiranje sezonskog povrća i voća.
”Savjetujemo izbjegavanje pržene hrane. Naročito prženu hranu jedemo pored bazena i na plaži, što je štetno. Trebamo obroke pripremati bez soli i ne jesti dimljenu hranu bogatu soli“, kazao je on.